I Europa tjänar en liten andel av befolkningen en årslön på över en miljon euro, eller 11 miljoner kronor. 66 av dem bor i Sverige — och jobbar på bank. Och en av dem tjänar betydligt mycket mer.

ANNONS

Det lönar sig att jobba där pengarna finns. Enligt färska siffror från Europeiska Bank Associationen, EBA har antalet höginkomsttagare som jobbar på Europas finansmarknad ökat ordentligt.

2021 gjorde bankerna ett rekordår och lönerna i toppen motsvarade det.

66 bank-svenskar

Det framgår av en rapport på Europeiska Bankassociationens hemsida, som presenterades på torsdagen. Antalet högt avlönade uppgick till 1 957 vilket var en ökning med 42 procent från året innan, och det är en fördubbling sedan man började mäta statistiken, år 2010.

2021 var det totalt 66 personer i Sverige som tjänade över en miljon euro i årslön i Sverige.

66 personer motsvarar ungefär 0,0005 procent av Sveriges befolkning.

Den högst avlönade bankchefen tjänade mellan 6 och 7 miljoner euro, eller runt 70 miljoner kronor på ett år.

ANNONS
ANNONS

Vem bankmannen med den tjocka plånboken är framgår inte av EBA:s uppgifter.

Flest höginkomsttagare hade den tyska banksektorn, som hade 589 personer med mer än en miljon euro i årslön. I Frankrike och Italien hade man 371 och 351 som tjänade så pass mycket.

Långt ifrån lagom

Det är få som får en så hög lön även för bankerna. Det framgår av fackförbundet Ledarnas lönekoll, där du kan gå in och jämföra snittet för bankchefer med din egen lön.

Där står exempelvis att medianlönen för chefer i banksektorn ligger på 72 940 kr, och att bara 10 procent tjänade mer än 121 000 kr. Men i den statistiken ingår bara Ledarfackets medlemmar, och därför kan statistiken avvika lite från EBA:s statistik.

Den banktjänsteman som hade högst lön i hela EU var en person i Spanien som fick ut mellan 14 och 15 miljoner euro, vilket motsvarar 156-167 miljoner kronor. Det skriver Dagens Industri.

Läs mer om samhällsfrågor:

Stockholmsbörsen faller samman – SBB tappar stort [Dagens PS]

Protest mot orättvisa elstödet [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Ultra-rika ber om att få betala mer skatt [Dagens PS]

Svenska vd:ar fokuserar mer på klimatet [Dagens PS]

Globala vd:ar osedvanligt pessimistiska [Dagens PS]

5 svenskar äger lika mycket som 5 miljoner [Dagens PS]

JP Morgans dystra prognos: Spår räntechock [Dagens PS]