Det visar sig i en granskning att en av fyra restauranger och fik fuskar eller har dålig koll när det gäller allergimärkningen av livsmedel.

ANNONS

Sveriges Radio rapporterade på måndagen att så många som var fjärde restaurang har fel när det gäller allergener i mat, kakor och drycker.

MISSA INTE: Larmet: IMF varnar för Sverige – bolån är boven [Dagens PS]

Dålig koll

De flesta har koll på allergener i maten. Särskilt när det gäller nötallergier har man bäst koll. Men det finns en uppsjö av allergier som kaféerna var sämre med.

De vanligaste missarna var senap och selleri, bland de allergener som kaféer och restauranger missar. Och för kunder med allergier kan det få allvarliga konsekvenser.

Tre av fyra gör rätt: ”Räcker inte”

Tre av fyra gör tillräckligt när det gäller allergenerna. Men det är underkänt, tycker Livsmedelsverket som gjort granskningen.

ANNONS
ANNONS

Livsmedelsverket är en myndighet som jobbar med något som kallas för Ärlig Mat. Så här skriver myndigheten:

”Ärlig mat för oss är att konsumenten får rätt information om maten. Att ingrediensförteckningen stämmer, att märkningen inte lovar mer än den kan hålla och att det inte finns fusk i livsmedelsproduktionen”.

Man granskar bland annat äggpackerier och alla delar av livsmedlens väg från produktion till när den når kunden, antingen i butik eller på tallriken på restaurangen.

Läs mer om hotell och restaurang-branschen:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Färre går på krogen – på grund av ekonomin [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Sushi-terror skakar Japan [Dagens PS]

Svenskar åker till Norge för att handla: ”Trendbrott” [Dagens PS]

Klassiska burgarkedjan är tillbaka [Dagens PS]