Har du köpt tillräckligt med stearinljus för värme och ljus i december? Nu har elbörsen presenterat det justerade elpriset för jul- och nyårshelgen.

ANNONS

Utsikterna för det rörliga elpriset har justerats – och det är Norge som står för den största förändringen.

MISSA INTE: Hennes elräkning är dyrare än hyran [Dagens PS]

I somras kunde svenska hushåll plågas av elprisvarningar på tiotusentals kronor i månaden. Osäkerheten har inneburit stora problem för både hushåll och företagare. Men elchocken kan utebli. Det rapporterar Svenska Dagbladet på söndagen.

Elpriset efter nya justeringen

– Decemberkontraktet har gått ner väldigt mycket, säger Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia till tidningen.

Norska turbiner går för fullt

Vattenbristen för den norska vattenkraften är över och gaskrisen på den Europeiska kontinenten som följd av Rysslands handelskrig med EU är under kontroll för tillfället.

Decembers elpris

Utsikterna är därför goda för fortsatt relativt låga elpriser till jul och nyår.

ANNONS
ANNONS

På Nasdaqs framtidsmarknad, kontrakt för elleverans i december, kostar nu elen lite drygt 1:50 kronor per kilowattimme. För en månad sedan var den siffran det dubbla.

Från att priset på el slog i taket i agusti med ett snittpris på 3 kronor per kilowattimme, sjönk det rejält till oktober som blev årets billigaste månad. Hittills. Starka vindar fick snurr vindkraftverken och de varma temperaturerna ledde till lägre elförbrukning än i fjol.

Och novemberpriserna ser ut att bli ungefär hälften så dyra som oktober. 40-45 öre per kilowattimme, om det fortsätter som det gör nu. I helgen var priset nere på i snitt 2 öre i timmen – rekordlågt under energikrisen.

Förutom de norska vattenflödena och värmen i luften har Europas gasförhållanden varit avgörande.

Missa inte: 51 fartyg i kö utanför Europa – proppfulla med flytande gas [Dagens PS]

Gaspriserna har fallit tillbaka kraftfullt i Europa. Eftersom gas används till stor del för elproduktion på kontinenten har de fyllda gaslagren, som Dagens PS skrivit om tidigare, trots kapad rysk gasimport, inneburit en respit för hushållen i Europa.

Europa klarar gaskrisen

Det kommer nu så mycket gas till Europa tack vare tysk, spansk och portugisisk import från världens alla hörn att det är svårt att ta emot allt. Det har Dagens PS skrivit om förr.

ANNONS
ANNONS

”Det ligger en massa tankfartyg med flytande gas utanför hamnarna och väntar på att få lossa”, säger Sigvardsson till Svenska Dagbladet.

Därför kan man räkna med att jul och nyår kanske blir den dyraste vintern någonsin – men lär ändå bjuda på ett billigare elpris än många befarade i somras.

Läs mer om elpris:

Sjuka elpriset i natt [Dagens PS]

Elkrisen här för att stanna: ”2030 vore ett underverk” [Dagens PS]

Ladda mobilen på jobbet att jämföra med stöld [Dagens PS]