EU-politikern och energiexperten Nils Torvalds är skeptisk till att elkrisen skulle vara avhjälpt särskilt snart.

ANNONS

Europa kraftsamlar för att ställa om energiförsörjningen. I tisdags röstades ett förslag igenom som ska lindra skadorna av den stundande vintern. Men elkrisen kommer fortsätta betydligt längre än så, spår EU-parlamentsledamoten Nils Torvalds, som fokuserar mycket på energifrågor. ”Det är en asdålig situation”, säger han.

Läs även: Sprickor i finska kärnreaktorn: ”Allvarligt fel” [Dagens PS]

Många har kanske hoppats på att krisen ska vara avhjälpt redan till vinter. Pessimister tror att krisen inte är över innan våren. Men inte ens de inser hur allvarligt läget är. Vi har ett årtionde av dystra priser framför oss. Det säger Nils Torvalds, som är folkvald för Svenska Folkpartiet (SF) i Finland och en aktiv röst i energipolitiken i Europa.

”2030 vore ett underverk”

”I Sverige kommer man komma ur krisen snabbt. Kanske på fyra år. I Finland kommer det gå långsammare, kanske 5-6 år. Men i Europa… Ja om vi är ur krisen 2030 vore det ett underverk. Troligen kommer det ta längre tid än så”, säger Nils Torvalds när Dagens PS ringer ner till Bryssel.

Anledningen är att många länder som Tyskland och Österrike gjort sig beroende av gasuppvärmning för både hushållsel och företag.

I norr har vi en energimix som gör att snabbt kan ta sig bort från elkrisen som är kopplad direkt till de fossila bränslena som man historiskt kunna köpa billigt från Ryssland.

ANNONS
ANNONS

”Asdålig sitation”

”Det är en asdålig situation att hushållen och delar av industrin är beroende av rysk naturgas” säger han.

Europa måste komma ifatt Norden när det gäller förvaltandet av förnyelsebara råvaror.

”Många byar nere på kontinenten har inte ens hört talas om fjärrvärme – för oss är det standard”, säger Nils Torvalds.

I veckan fortsatte debatten om hur EU ska klara vintern. Ebba Busch (KD) gjorde premiär i europeiska ministerrådet för energiministrar, vilket Europaportalen berättade om.

Nytt möte i november

EU-länderna inväntar nu ett konkret lagförslag från EU-kommissionen kring de olika åtgärderna. Ett nytt energiministermöte kommer den 24 november – tidigast då kan ett beslut tas.

Ursula von der Leyen som är EU-komissionens ordförande betonade tidigare i oktober vikten av att skynda på investeringar i förnybar energi och infrastruktur.

Omställningen enda vägen ur elkrisen

”Att investera mer och snabbare i omställningen av ren energi – [Det] är vårt strukturella svar på denna energikris”, sade hon, rapporterade Europaportalen.

ANNONS
ANNONS

Det är viktigt att det blir en bred majoritet bakom lösningarna, säger Torvalds. Om åtgärderna vinner med knapp majoritet är risken stor att de faller på vägen.

”Den enda vägen ur elkrisen är att ställa om och göra oss mindre beroende av fossila bränslen från öst” sade Nils Torvalds till Dagens PS.

Läs mer om EU:

Sprickor i finska kärnreaktorn: ”Allvarligt fel” [Dagens PS]

Regeringen backar från elpristak – besvikelse i södra Sverige [Dagens PS]

Oväntade svängen: Elpriset i dag lägre än i fjol [Dagens PS]