Dagens PS

Analys: Så mycket sjunker priset på gas

Gas
Det är svårt för fartyg med gas i LNG-form att få komma fram med sin last. Gas sjunker i pris.(Foto: AP / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 nov. 2022Publicerad: 02 nov. 2022

Hösten i Europa har varit mild och åtgången på naturgas har blivit lägre än förväntat. Därför har europeiska länder inte drabbats så hårt av att rysk gas försvann från ledningarna. Men det kan ändras snabbt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omkring 60 fartyg lastade med LNG kretsar just nu kring den europeiska kusten och väntar på att få leverera sin last av flytande naturgas.

Flera av lasterna köptes redan under sommaren. Men anläggningarna som behandlar LNG går för fullt, och gaslagren är för närvarande också fulla, med en lagringsnivå på 94 procent. Nu väntar fartygen på sin tur att leverera, skriver CNBC.

TTF, Europas främsta riktmärke för gaspriser, visar att gasen nu handlas till priser på 120 euro. Men Goldman Sachs räknar med att priset kommer att falla till 85 euro per megawattimme under första delen av 2023. Det är i så fall en minskning på 30 procent.

Pris på gas påverkat av lager

Men det här är på kort sikt, och Europas ledare har ännu inte kunnat visa att de har en plan för energiförsörjningen på längre sikt.

Lagringsnivåerna ligger på 94 procent. Trots optimism om lägre gaspriser på kort sikt, vilket kan lindra en del av levnadskostnadskrisen, finns det mycket press på europeiska ledare att säkra leveranser på medellång sikt.

Fatih Birol, verkställande direktör för International Energy Agency, säger till CNBC att endast en mycket liten mängd ny LNG kommer ut på marknaden nästa år. Det kan bli skillnad om Kinas ekonomi tar igen sig och börjar efterfråga gas på samma sätt som Europa.

Om Kinas ekonomi ser en återhämtning, så kan LNG-importen från Kina också öka”, säger Birol. Kina var världens största importör av LNG 2021, enligt U.S. Energy Information Administration.

Läs också:

51 fartyg på kö – Europa proppfullt med gas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS