Dagens PS

USA-jätten vill tillverka mer i Europa

Försvarsjätten vill satsa mer i Europa
Lockheed visar upp ett av sina stridsflygplan i Indonesien, ett plan som tillhör australiensiska flygvapnet. Nu vill man satsa mer i Europa. (Foto: Firdia Lisnawati/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 maj 2025Publicerad: 27 maj 2025

När Europa rustar vill amerikanska företag ha sin del av kakan. Den amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin vill producera mer i Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lockheed Martin är en av världens största tillverkare inom försvarssektorn och verksamhet inom rymd-, flyg och andra försvarsindustrier.

Den USA-baserade koncernen har 350 fabriker i 53 länder och cirka 121 000 anställda totalt.

Bland Lockheeds mest kända produkter finns stridsflygplanen F-35 och F-16, raketartillerisystemet Himars och den ubåtsbaserade ballistiska roboten Trident.

Nu vill Lockheed börja tillverka mer i Europa. Det uttalade målet är att bli en mer etablerad del av det europeiska ”ekosystemet för rymd-, flyg- och försvarsindustri”.

”Vi försöket etablera mer produktion och fler leveranskedjor i Europa”, säger Raymond Piselli, koncernens chef för internationella affärer, hos WSJ.

Sverige rustar för krig i rymden – miljardoffensiv med USA och Nato. Dagens PS

800 miljarder lockelser

Det är naturligtvis doften av pengar som lockar Lockheed att satsa mer i Europa. Beslutet att satsa här kommer efter att EU-kommissionen lanserat planen Rearm Europe.

Via den ska 800 miljarder euro skrapas ihop för att stärka Europas militära kapacitet och krigsföring och i satsningen ska europeisk tillverkning prioriteras.

ANNONS

Då känner sig den amerikanska vapenjätten naturligtvis lockad, för att inte gå miste om potentiella kontrakt.

Lockheed Martin har redan meddelat att företaget ska etablera ett produktionscenter i Tyskland i samarbete med tyska vapenjätten Rheinmetall.

Där ska man tillverka raketer och missiler, bland annat avancerade pjäser som ATACMS och GMLRS, både till europeiska försvarsmakter och för export till USA. 

Cockpiten på en Lockheed WP-3D Orion. Svensk försvarsindustri ser ömsesidig nytta av en utökad närvaro i Europa för försvarsjätten. (Foto: John Raoux/AP-TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Lockheed Martin bygger ut i Polen

Lockheed har även lanserat en planerad expansion för sitt polska dotterbolag PZL Mielec, Lockheeds största fabrik utanför USA. Där byggs bland annat Black Hawk-helikoptrar. 

Robert Limmergård, generaldirektör för Säkerhets- och försvarsföretagen, säger sig välkomna Lockheed Martins satsning.

”I grunden tror jag det här är positivt. För att Europa ska kunna ta det tekniska övertag vi behöver ha gentemot främst Kina, men även exempelvis Ryssland och Iran, så måste vi arbeta tillsammans med amerikanska aktörer”, hävdar Robert Limmergård hos Ny teknik

Något hot mot exempelvis svensk försvarsindustri är det inte heller, menar han.

ANNONS

Det finns ju alltid ett inslag av konkurrens, men de svenska företagen är så pass specialiserade och internationaliserade att de vinner på ökat internationellt samarbete”, är Limmergårds bedömning.

”Ett ömsesidigt beroende”

Dessutom finns, menar han, sedan länge ett positivt, ömsesidigt beroende mellan svensk och amerikansk försvarsindustri. Och när det gäller större produkter som stridsfordon och flygplan är Europa i första hand en exportmarknad för USA.

”Men när det gäller sensorer, mjukvara, sikten, pansarvärnsvapen med mera, då finns det många komponenter som USA behöver få från Sverige”, påpekar Robert Limmergård. 

En ökad närvaro från Lockheed i Europa skulle dessutom kunna förbättra det europeiska försvaret, enligt Limmergård.

”De har väldigt hög, teknisk kompetens, men amerikanska försvarstillverkare utgår från vad den amerikanska kunden behöver. Och USA krigar på ett delvis annat sätt än vad vi kanske behöver göra i Östersjön, till exempel”. 

Intresset för Saab svalnar – försvarsaktien som fonderna köper istället. Dagens PS

Vill producera sprängmedel åt Nato – får miljökritik. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS