Dagens PS

Ultra-rika vädjar: Beskatta oss nu

Beskatta oss nu
Abigail Disney och Mark Ruffalo är bland de som vill bli beskattade. (Foto: TT)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 19 jan. 2023Publicerad: 18 jan. 2023

Över 200 personer från den rika eliten vädjar till regeringar världen över: “Beskatta oss, de ultra-rika, nu”. Samtidigt visar forskningen att en förmögenhetsskatt skulle hjälpa miljarder människor ur fattigdom. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På onsdagen riktade sig 205 miljonärer och miljardärer, däribland Disney-arvtagerskan Abigail Disney och Hulken-skådespelaren Mark Ruffalo, till världspolitikerna på det pågående Världsekonomiska forumet i Davos. De vädjade om att det omgående borde införas förmögenhetsskatt för att kunna hantera de “extrema sociala orättvisorna”, rapporterar The Guardian. 

“Nu är det dags att tackla den extrema rikedomen, nu är det dags att beskatta de ultra-rika”,  skriver de i ett brev.

MISSA INTE: 5 rikaste svenskarna äger lika mycket som 5 miljoner

“Agera nu, annars blir det katastrof”

I brevet, som har titeln “Kostnaden för den extrema rikedomen”, skriver miljonärerna: “Under de senaste fem decennierna har rikedomen flödat på, både ingenstans och uppåt. Under de senaste fem åren har den här trenden stadigt accelererat. Lösningen är tydlig för oss alla. Ni, våra representanter i världen, måste beskatta oss, de ultra-rika, och ni måste börja med det nu.”

Personerna bakom brevet, som själva kallar sig för “patriotiska miljonärer” varnade också för att om de politiska ledarna agerar passivt på deras begäran, kommer det att leda till en katastrof. De menar att det finns en gräns för vad samhället orkar hantera och en gräns för “hur länge mödrar och fäder orkar se sina barn gå hungriga” medan de ultra-rika vältrar sig i rikedom.

Stöd till miljarder människor

Detta går hand i hand med den senaste forskningen, som visar att de allra rikaste, som utgör 1 procent, har gynnats sedan pandemins start. Två tredjedelar av den nya rikedomen har gått till dem under denna period. En tredjedel har gått till resterande 99 procent av världens befolkning.

ANNONS

Oxfam välkomnar en förmögenhetsskatt för de allra rikaste. De menar att en skatt på 5 procent för världens multimiljonärer och -miljardärer skulle dra in motsvarande 17 520 miljarder kronor per år.

Detta skulle hjälpa 2 miljarder ur fattigdom, och bekosta en global plan för att få ett slut på världssvälten, skriver The Guardian.

Läs även: Davos: John Kerry varnar för skräckscenario

Missa inte: 5 rikaste svenskarna äger lika mycket som 5 miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS