Enligt Oxfams larm så växer den extrema ojämikheten i världen. Antalet dollarmiljardärer har fördubblats och även i Sverige har förmögenheterna samlats hos de svenskarna som redan hade det bäst, enligt rapporten.

ANNONS

”Åt den som har skall varda givet” (Matteus 13:12), står det i bibeln som skrevs för nästan 2000 år sedan. Och så fungerar jordelivet fortfarande, visar det sig. I alla fall om man ska tro Oxfams senaste rapport. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Livsmedelspriserna rusar i Sverige: ”Äggflation” [Dagens PS]

I den står det att ojämlikheten ”skenar” – även i Sverige.

Rikaste svenskarna drar ifrån

De fem rikaste svenskarna äger mer än fem miljoner svenskar gör tillsammans, står det på Oxfams svenska hemsida.

Under de senaste tio åren har 61.5 % av all förmögenhet som genererats i Sverige gått till den rikaste procenten, menar de. Samtidigt har de fattigaste 50 procenten inte fått någon förömgenhet alls.

Oxfams historia

Oxfam har släppt rapporter om ojämlikhet i Sverige sedan 2014, då de först larmade om utvecklingen på Världsekonomiskt Forum.

Och det är inte bara för svenskarna som orättvisan ökar, menar de.

Sedan 2014 har antalet dollarmiljardärer i världen fördubblats, och den rikaste procenten har fått dubbelt så mycket som resten av jordens befolkning tillsammans sedan 2020.

Fler rika i världen

”Att världens dollarmiljardärer och storföretag blir allt rikare samtidigt som fattigdomen ökar är ett tydligt tecken på ett misslyckat ekonomiskt system och felaktiga politiska beslut”, skriver Oxfam på sin hemsida.

ANNONS
ANNONS

Oxfam är en organisation som finns i över 85 länder, bland annat i Sverige, och uppger att de arbetar med att rädda och förbättra människors liv. I fokus ligger arbete mot ”ojämlikhet som orsakar fattigdom och orättvisor, både akut och långsiktigt”, uppger de på sin hemsida.

Läs mer om samhällsfrågor i Sverige och utomlands:

Ultra-rika eliten ber om högre skatt [Dagens PS]

John Kerry varnar för skräckscenario [Dagens PS]