De ekonomiska utsikterna som globala vd:ar nu ger uttryck för i ny rapport är de mest deprimerande på tolv år.

ANNONS

Drygt sju av tio vd:ar, cirka 73 procent, tror att den ekonomiska tillväxten i världen minskar under nästa år.

Det framgår i revisionsföretaget PwC:s nya rapport som baseras på en undersökning med 4 410 företagsledare i 105 länder och som refereras av amerikanska CNBC.

Sent på måndagen publicerades PwC-rapporten, den 26:e i ordningen från revisionsföretaget och högaktuell under World Economic Forum i Davos, Schweiz.

Nästan 40 procent av vd:arna gör bedömningen att deras affärsverksamhet inte kommer att vara lönsam inom ett decennium som läget ser ut i dag.

PwC-toppen: Det var värre under finanskrisen

Trots det är det inte lika illa som under finanskraschen 2008 och 2009, enligt PwC:s ordförande Bob Moritz.

Det säger han till CNBC och förklarar att skillnaden nu mot då var att ingen såg eller kunde föreställa sig den dramatiska nedgången under finanskrisåren.

Företagsledare har sedan dess blivit ”mycket mer säkra på sin egen förmåga att hantera” den uppkomna situationen, resonerar han.

Vd:arnas syn mest alarmerande i Storbritannien

I Storbritannien är vd:ar dock mycket mer pessimistiska. Där tror bara var femte företagstopp (21 procent) på en ljusning i den globala ekonomin de kommande tolv månaderna.

ANNONS
ANNONS

Vid förra årets undersökning trodde 82 procent av de brittiska företagsledarna att ekonomin skulle förbättras, som en jämförelse.

22 procent av topparna i Storbritannien räknar med att deras företag inte blir ekonomiskt lönsamt om inga betydande förbättringar sker.

Läs mer: Analytiker tror att Kinas ekonomi har bottnat [Dagens PS]