Embracer tar in 10 miljarder i en riktad nyemission. Pengarna kommer från Savvy Gaming Group, som ägs av investeringsfonden PIF, en investeringsfond helägd av kungadömet Saudiarabien.

ANNONS

”Vår strategi omfattar att ha en bred krets av framsynta aktieägare som stöttar våra långsiktiga affärsplaner”, säger Embracer Groups grundare och vd Lars Wingefors i ett pressmeddelande. ”Savvy Gaming Groups investering om 1 miljard dollar ger oss förutsättningar att fortsatta att aktivt exekvera vår strategi ur en styrkeposition i den globala spelindustrin”.

Kronprins MBS styrelseordförande

Styrelseordförande i PIF (Public Investment Fund) är den kontroversielle saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, MBS. En rapport från amerikansk underrättelsetjänst slår fast att han godkände mordet på journalisten och exil-saudiern Jamal Khashoggi 2018, uppger BBC.

Saudiarabien har på senare tid investerat stort i den globala spelindustrin. Svenska MTG sålde sin gaming-del, ESL, till Savvy, också det för 1 miljard dollar, som Dagens PS tidigare rapporterat. Samtidigt köpte Savvy också e-sportplattformen Faceit för 500 miljoner dollar (drygt 4,9 miljarder kronor).

Investerar stort i spelvärlden

Saudiarabien har tidigare också gjort stora investeringar i Nintendo, EA, Take-Two och Activision Blizzard.

Saudiarabien backar Embracer med 10 miljarder
Lars Wingefors, vd för och grundare av Embracer, Foto: TT

”På senare år har Saudi-baserade aktörer kommit att höra till de mest framträdande investerarna i den globala spelindustrin”, säger Lars Wingefors i pressmeddelandet från Embracer. ”Spelmarknaden i MENA-regionen är en av de snabbast växande, med 5,7 miljarder dollar i omsättning 2021 och fler aktiva spelare än i både USA och Västeuropa.”

”Generera enorma värden”

Vd för Savvy Gaming Group är Brian Ward, tidigare chef hos skandalomsusade Activision Blizzard.

”Savvy Gaming Group har föresatt sig att göra omfattande investeringar i spel- och esportsindustrin och väsentligt stärka den globala spelgemenskapen”, säger han. ”Den här investeringen i Embracer Group är en startpunkt för ett långsiktigt åtagande i bolaget.”

ANNONS
ANNONS

”Embracer-teamet har byggt ett unikt och marknadsledande ekosystem av entreprenörer och utvecklare i en omfattning som vi tror kommer att fortsätta generera enorma värden för spelmarknaden under kommande år”, fortsätter Brian Ward. ”Vi ser mycket fram emot att stärka våra relationer och stödja Embracer när de genomför sin globala strategi.”

Läs även: Embracer i miljardaffär – köper tre spelutvecklare [Dagens PS]

Läs även: Saudi Aramco visar ny rekordvinst genom kriget i Ukraina [Dagens PS]