MTG säljer världens största oberoende e-sportsbolag, ESL Gaming, till saudiska Savvy Gaming Group. För sin del, 91,46 procent, får MTG nästan 9 miljarder.

ANNONS

ESL Gaming är arrangören bakom många högprofilerade e-sportsevenemang, och har varit världens största oberoende e-sportsbolag.

I samband med affären köper Savvy Gaming Group, som ägs av saudiska Public Investment Fund, också e-sportsplattformen Faceit. De två bolagen ska slås ihop till ESL Faceit Group, och skapa en världsledande plattform för e-sport.

Del av vinsten till aktieägarna

“För MTG innebär transaktionen en möjlighet att frigöra värdet som skapats i esportsvertikalen, att kunna dela vinsten med aktieägare som har stöttat oss under vår resa, och att kunna positionera oss för framtida tillväxt”, säger MTG:s vd Maria Redin i ett pressmeddelande.

”Vår gamingvertikal är redan mycket framgångsrik och kommer nu att utgöra vår kärnverksamhet,” fortsätter hon.

MTG säljer till saudiskt företag
MTG:s vd, Maria Redin, säger att affären ger 2,5 gånger det företaget investerat i ESL.

Enligt MTG:s pressmeddelande kommer minst 40 procent av nettointäkten att återföras till aktieägarna. Återstoden kommer att användas för att stärka MTG:s position på den globala spelmarknaden och fortsatt genomförande av sin så kallade ”buy and build”-strategi, enligt pressmedddelandet.

ANNONS
ANNONS

MTG mer än fördubblar investeringen

I och med försäljningen av ESL Gaming tar MTG in 2,5 gånger det kapital man investerat i bolaget.

”Vi kommer att fortsätta stötta, främja och utvidga våra communitys och vara det självklara valet för entreprenörer som vill accelerera sin tillväxt”, säger Maria Redin.

Vd för Savvy Gaming Group är Brian Ward, före detta vd för det omskrivna Activision Blizzard.

”Savvy har åtagit sig att investera kraftigt inom spel- och e-sportindustrin, och att väsentligt stärka den globala gamingcommunityn”, säger Ward i en kommentar.

”Som nya ägare kommer vi fortsätta stötta ESL:s och FACEIT:s strategier och ledarskap, och driva deras verksamheter framåt för att bidra till e-sportens fortsatta framgång.”

ANNONS
ANNONS

Nettolikviden beräknas till drygt 8,1 miljarder kronor. MTG:s börsvärde var 9,7 miljarder, och man behåller alltså sin spelutvecklingsverksamhet efter affären.

Läs även: Microsoft köper Activision Blizzard för 600 miljarder [Dagens PS]

Läs även: Toppchef lämnar speljätten efter sexanklagelser [Dagens PS]