Oljejätten Saudi Aramco visar ny rekordvinst på nästan 40 miljarder dollar under första kvartalet, genom oljepriset som har skjutit i höjden som svar på kriget i Ukraina.

ANNONS

Statskontrollerade Saudi Aramco visade en nettovinst på 39,5 miljarder dollar under första kvartalet, en ökning med 82 procent från ett år tidigare, skriver Bloomberg.

Förra veckan tog oljejätten över som världens största bolag och Apple halkade ner till andraplatsen.

Oljejätten Saudi Aramco visar ny rekordvinst

Bolaget har givetvis gynnats av stigande energipriser och det höga oljepriset, inte minst på grund av kriget i Ukraina. Oljepriset har ökat med 45 procent i år, samtidigt som Saudiarabien tillsammans med andra OPEC-länder successivt har ökat produktionen. För Saudiarabiens del låg råoljeproduktionen på 10,2 miljoner fat per dag i genomsnitt mellan januari och mars, en ökning med 20 procent jämfört med föregående år.

Samtidigt fortsätter aktien att klättra, med en ökning på drygt 4 procent under söndagen.

Andra satsar på hållbart

Medan många konkurrenter har skurit ner på prospektering och istället satsar på hållbara energikällor så vill Saudi Aramco fortsätta att öka oljeproduktionen. Saudiarabien skyller det höga oljepriset på bristen på nyinvesteringar inom just olja, och säger att efterfrågan inom både olja och gas kommer hålla i sig i flera årtionden framöver.

Så medan andra växlar ner så växlar Aramco istället upp för att öka sin maximala råoljeproduktion till 13 miljoner fat per dag till 2027. Samtidigt ska bolaget öka naturgasproduktionen med över än 50 procent till 2030.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt investerar oljejätten i nya raffinaderier. Under det första kvartalet köpte Saudi Aramco en andel i ett polskt raffinaderi där planen är att leverera mer olja till det östeuropeiska landet. Bolaget ska även investera i ett raffineringskomplex i Kina.

Läs även: CNN: EU kan glömma olja från Mellanöstern [Dagens PS]