En företagskultur som liknade en klubb för skolpojkar kostar nu spelföretaget Activision Blizzard stora pengar.

ANNONS

Företaget, som bland annat äger storsäljarna Call of Duty, World of Warcraft och Candycrush, sätter upp en fond på 18 miljoner dollar (motsvarande cirka 158 miljoner kronor) som en del i ett förslag till förlikning med Equal Employment Opportunity Commission (EEOC).

Enligt förslaget, som ännu inte godkänts av domstol, ska fonden betala ut ersättning “för att kompensera och gottgöra” till personer som bedöms ha rätt till det. 

Välgörenhet och företagsutveckling

Blir det pengar över ska de endera skänkas till organisationer som jobbar mot trakasserier, med jämlikhet och för kvinnor i gamingsektorn, eller användas inom företaget för arbete med att skapa mångfald och inkludering.

“Ingenstans i vårt företag ska det finnas utrymmer för diskriminering, trakasserier eller ojämställd behandling av någon sort, och jag är tacksam mot de anställda som modigt delade med sig av sina erfarenheter” säger Bobby Kotick, vd för Activision Blizzard i ett uttalande. 

“Jag står fortsatt fast vid mitt engagemang för att göra Activision Blizzard till en av världens mest inkluderande, respekterade och respektfulla arbetsplatser.”

Trakasserier och diskriminering

Activision Blizzards förslag till förlikning följer enligt CNN på en stämningsansökan som EEOC lämnade in tidigare under måndagen.

I den anklagas Activision Blizzard för att ha utsatt kvinnliga anställda för sexuella trakasserier, för att ha utsatt dem för negativa konsekvenser om de klagade över trakasserierna och för att betala kvinnor sämre än män. I stämningsansökan påstås också att gravida kvinnor diskriminerats.

ANNONS
ANNONS

Storm av stämningsansökningar

Detta är bara den senaste i en rad stämningsansökningar mot företaget, som sedan i somras varit hårt ansatt av flera olika arbetsrättsorganisationer i USA. Förlikningsförslaget som presenterats är alltså bara en liten del i ett enormt problem för det hårt ansatta företaget.

Läs även: Toppchef lämnar speljätten efter sexanklagelser [Dagens PS]

Läs även: VD får lön på 1,3 miljarder – trots ramaskri [Dagens PS]