Varför kostar ett paket ägg mer än nästan fyra liter bensin? Äggpriset har blivit ett minst lika stort skämt på internet som toarullarnas pris var under pandemin.

ANNONS

Under pandemin var det många som skojade på internet om toarullarna, som sålde slut överallt. Priser rusade som följd. Nu är det priset ägg som höjer på ögonbrynen.

Ägg-skämt på internet

Nej, priset på ägg har inte rusat 700 procent. Och rappare har inte börjat hänga ägg runt halsen istället för guldkedjor – och att köpa ett sexpack ägg på Alla Hjärtans Dag är fortfarande en jättedålig idé. Påsken är för den delen inte inställd.

Men de virala skämten du troligen sett på sociala medier har en liten gnutta sanning.

MISSA INTE: Vanliga missen kostar tusenlappar i månaden för pensionssparare [Dagens PS]

Äggflation ägg priser
Redaktionen vet tyvärr inte vem som tog denna bild, eller vad den rike rapparen på bilden heter.

Pris på ägg rusar: ”Äggflation”

Nasdaq har faktiskt skrivit en artikel om varför ett paket ägg kostar mer än nästan 4 liter bensin. De kallar det för Äggflation.

Som alltid när något katastrofalt drabbar mänskligheten på bred front så uppstår en våg av skämtbilder, kända som ”memes”, på internet. Och i USA har matvarorna stigit med 7 procent i pris på ett år, enligt siffror som jämförde december i fjol med samma månad ett år tidigare.

Men äggen steg 59 procent under samma period, och det är anmärkningsvärt.

ANNONS
ANNONS

En bidragande faktor i USA är ett stort utbrott av fågelinfluensa. Men ingen är skonad.

Även Sverige drabbat

Priserna på jordbruksprodukter rusar. Både gödningsmedel, jordförbättringsmedel och smörjmedel som behövs för både spannmål och foder har stigit med 87 procent mellan 2021 och 2022, visar nya siffror från jordbruksmarknaden.

Bränsle till traktorer och lastbilar, huvudsakligen diesel men även bensin och biobränslen, har stigit efter Ukraina blev invaderat av Rysslands armé i slutet av februari. Även livsmedelspriserna stiger eftersom Europas försörjning av jordbruksprodukter från både Ryssland och Ukraina har fått sig en rejäl törn.

Det rapporterar Jordbruksaktuellt, som håller koll på jordbruksprodukternas prisindex i Sverige.

Nya sanktioner

Europa väntas nu att få nya pristoppar på diesel efter nya sanktioner mot Ryssland, och Sverige har redan den dyraste dieseln i Europa. Trots att Sverige faktiskt inte importerar diesel från Ryssland så påverkas vi av den europeiska prisbilden. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Det kommer få effekter på livsmedelspriserna, troligen. Det är redan så att livsmedel ökar i pris snabbare än inflationstakten.

Tillsammans med torkan och höga energipriser skapar kriget i Europa en perfekt storm för jordbrukspriserna. Spannmål och ägg är värst drabbat med prisstegringar på 45 och 43 procent. Även mjölk har stigit med 31 procent i pris.

”Alla produktgrupper såg prishöjningar” skriver Jordbruksaktuellt. utom frukt.

ANNONS
ANNONS

Fruktpriset föll med 3 procent i pris på ett år.

Läs mer om priser och inflation:

Nya dieselpriset slår rekord [Dagens PS]

Vanliga missen kostar tusenlappar i månaden för pensionssparare [Dagens PS]

Priserna rusar – då hyr föräldrarna barnkläder istället för att köpa nytt [Dagens PS]

Fortsatt dyr el i södra Sverige 2023 [Dagens PS]