Du kanske inte tror att det höjda prisbasbeloppet påverkar dig. Men då tar du miste, och det kan kosta dig tusenlappar i månaden, inte minst på pensionen.

ANNONS

Handelsbanken har listat de största förändringarna för medel- och höginkomsttagare i och med det höjda inkomstbasbeloppet sedan årsskiftet.

MISSA INTE: Moms-attack mot Skatteverket – ”dränerats på miljarder” [Dagens PS]

Inkomstbasbeloppet höjdes den 1 januari med 4,6 procent till 74 300 kr. Det innebär att  den högsta pensionsgrundande inkomsten höjdes med motsvarande belopp, till 46 438 kr per månad.

 

Pension leder till smocka

För landets egenföretagare kan den till synes obetydliga förändringen leda till en kostsam pensionssmocka.

Den dyra missen kan kosta tusenlappar varje månad i pensionsavsättningar fram tills pensionen – om man inte agerar snabbt.

Som tur är ska det gå ganska lätt att åtgärda.

ANNONS
ANNONS

Vanlig fälla

”En företagare fokuserar ju på verksamheten och inte i först hand på sin pension och hur den påverkas av den här typen av indexeringar”, säger Handelsbankens pensionsexpert Martin Björgell till nyhetssajten Privata Affärer i en intervju.

Knepet för att inte få den kostsamma smällen är helt enkelt att ta ut mer i lön, säger han. Då kan man maximera både den statliga pensionen och det separata sparandet.

Maxa sparandet

”Prata med din rådgivare och resonera kring hur just du kan gå tillväga. Om man har utrymme kan man ta ut en lön så att man får full avsättning enligt den pensionsgrundande inkomsten, och komplettera det med en tjänstepension där man sätter av pengar från företaget på ett skattemässigt fördelaktigt sätt, säger Martin Björgell i intervjun.

Några tips för pensionsmaximering:

För att maximera pensionsinbetalningarna behöver man höja sin lön i takt med den pensionsgrundande inkomsten.

Dessutom bör du komplettera genom att spara i en tjänstepension. Bankerna hjälper till så att man kan komma igång och det behver inte vara komplicerat att börja med ett skattemässigt gynnsamt sparande.

Anmäl rätt lön till försäkringsbolaget om du redan har tjänstepension.

Läs mer om pension och skatter:

5 rikaste svenskarna äger lika mycket som 5 miljoner [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Ännu dyrare elpris i södra Sverige 2023 [Dagens PS] 

Skräcksiffran: Fördubblat elpris 2023 [Dagens PS]

Dråpslaget mot barnfamiljer [Dagens PS]

Försäljningsrekord för rysk olja trots embargot [Dagens PS]

Sverige i centrum när Europas elkris analyseras [Dagens PS]