Allt fler hyr småbarnskläder för utomhusbruk. För vissa är det en klimatsmart åtgärd – men för många andra är det ett sätt att spara tusenlappar på barnkläder när räntan och priserna tar en allt större tugga av hushållsekonomin.

ANNONS

Inflationen har slagit ett hårt slag mot bolagen som hyr ut kläder till exempelvis fester, bröllop och galor.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Hyra barnkläder

Men det finns företag som går mot strömmen. Kläduthyrningsföretaget Hyber hyr ut vinter- och vårkläder för barn exempelvis. Och deras kundbas växer.

MISSA INTE: Konkurserna slår rekord – upp 75 procent 2023 [Dagens PS]

”Vi vill förlänga livslängden på plaggen. Det är miljömässigt att låta plagget gå vidare till nästa familj istället för att alla köper nytt och sedan låter ligga och så småningom slänger”, säger Olivia Rothschild som är en av grundarna till Hyber.

ANNONS
ANNONS

Fodrad galonbyxa

Affärsidén är att rikta in sig på millenial-mammorna som tänker på social och miljömässig hållbarhet men också för dem som tänker ett extra varv på ekonomin. Det handlar om allt från fodrade galonbyxor till bärselar och barnvagnar eller vinterskor.

Men det är inte längre bara de miljömedvetna som vill hyra.

”Vi har märkt av den ekonomiska situationen spelar in. Folk letar efter alternativ, som gör det lättare att planera sin ekonomi”, säger hon.

Räntorna, elpriset, de dyra priserna på livsmedel, bensin och diesel samt det dröjande elstödet som skulle kommit innan 1 november kan vara några av anledningarna till att familjerna vänder på slantarna.

Reima-overaller

Dessutom är produkterna ofta dyra. En ny vinteroverall kan kosta tusentals kronor. En barnvagn kan kosta tio till tjugo tusen. Att hyra en reima overall för ett barn i förskoleåldern kostar på Hybers hemsida 154 kronor.

Kort vinter

”En kort vinter som i år kanske man kan spara de pengarna till något vettigare”, säger Olivia Rothschild.

ANNONS
ANNONS

Man kan se att kundgruppen består av två olika kategorier. Å ena sidan de som är vana vid att leta efter cirkulära alternativ, och å andra sidan de som är vana vid att köpa nytt. Och de som är vana vid att köpa nytt, men som nu söker billigare alternativ utan att behöva tumma på kvaliteten, är i tydlig majoritet.

”Särskilt overaller är en stor favorit, men i år har fodrat gallon har nog aldrig varit så populärt, när vi har haft en så kort riktig vinter men en desto längre period av den här slaskiga mellankylan”.

Läs mer om priserna:

Företag som hyr ut festkläder faller som käglor [Dagens PS]

Konkurserna slår rekord – upp 75 procent 2023 [Dagens PS]