Oron för att höjda tullar skulle drabba inflationen har varit stor. Men hittills verkar prisökningarna i EU ligga på en fortsatt hanterbar nivå.
Inflationen i april: EU parerar handelskriget


Mest läst i kategorin
Eurozonen har presenterat sina preliminära inflationssiffror för april och vid första anblick ser det bra ut. Eurostat meddelar att man ser ut att hålla samma inflationstakt som i mars, alltså 2,2 procent.

Prognoserna från marknadens analytiker pekade förvisso lägre, på 2,1 procent. Kärninflationen, som bland annat undantar mat och energipriser, landade på 2,7 procent.
Inflationen på tjänster sticker ut, där ökade inflationstakten till 3,9 procent jämfört med 3,5 procent månaden innan. Men sammantaget verkar prisökningarna i EU ta handelskrigets första tid med viss ro.
Låga inflationen ger grönt ljus för ECB
Europeiska centralbanken (ECB) har sänkt styrräntan tre gånger hittills i år – och sex gånger i rad totalt. Två ytterligare sänkningar väntas under 2025, rapporterar Yahoo Finance.
Enligt ekonomer är sannolikheten över 80 procent att ECB sänker räntan igen i juni, och minst en gång till före årets slut. Det skulle i så fall pressa inlåningsräntan till 1,75 procent – eller ännu lägre.
Franziska Palmas, seniorekonom på Capital Economics, säger till Yahoo Finance att inflationsuppgången i april inte lär oroa ECB nämnvärt:
“Den förklaras sannolikt främst av påskeffekter. Vi tror att tjänsteinflationen snart vänder ner igen och att amerikanska tullar i slutändan dämpar prisökningarna i eurozonen – vilket banar väg för ytterligare två räntesänkningar i år.”
Samtidigt visar färska siffror att arbetslösheten i euroområdet låg kvar på 6,2 procent i mars, oförändrat från den justerade februarinivån. Ungdomsarbetslösheten sjönk däremot marginellt till 14,2 procent, från 14,3 procent månaden innan.
Stark börsdag i Europa
Den starka siffran ackompanjeras av en allmänt stark börsdag i Europa, även om Stockholmsbörsen hackar lite. Siffran bidrar möjligtvis eftersom en låg inflation möjliggöra fortsatta räntesänkningar från ECB.
På valutasidan stärks euron med en knapp halv procent mot dollarn, men inte mot kronan som har ännu en stark dag på valutamarknaden.


Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.