Det blir högre ränta i USA, om man ska tro Fed-ledamoten Mary Daly. Med stark arbetsmarknad och hög inflation kan det bli mer än 50 punkter upp vid Centralbankens nästa möte.

ANNONS

Fed-ledamoten från San Francisco uttalar sig i en intervju med CBS, berättar Fortune. Enligt Daly beror besluten på vilka data som finns – och det gäller att ha öppna sinnen.

”Vi har ytterligare två inflationsrapporter som kommer, och en till arbetsmarknadsrapport”, säger Mary Daly.

528 000 nya jobb

Fredagens starka arbetsmarknadsrapport höjer stödet för ännu en höjning med 75 punkter, enligt Fortune. Rapporten konstaterar att den amerikanska arbetsmarknaden stärks med 528 000 jobb i juli, och det är dubbelt så mycket som ekonomerna förutspådde.

Mary Daly anser att det nu finns tecken på att ekonomin svalnar, prisökningarna avstannar och arbetsmarknaden är het.

Ränta vapen mot inflation

”Just nu tycker jag det viktigaste är att inflationen är för hög”, säger Daly enligt Fortune. ”Det amerikanska folket tappar mark varje dag som går, så fokus måste vara på att få ned inflationen.”

Inflationen i USA är på historiskt höga nivåer, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. Federal Reserve, den amerikanska Centralbanken, höjer räntan med 75 punkter i både juni och juli för att försöka komma tillrätta med den högsta inflationen på 40 år.

Fed fortsätter hökaktigt

Efter höjningen i juli antyder Feds ordförande, Jerome Powell, att det kan komma ännu en stor höjning i september, men att det beror på vilka data som finns. Hans uttalande utlöser ett regelrätt börsrally, som Dagens PS berättar om. Marknaden tolkar det nämligen som om Feds hökaktighet är på tillbakagång.

Förra veckan säger Powell att Fed inte alls är på väg mot en mer duvaktig inställning, och att det mycket väl kan bli fler aggressiva räntehöjningar, enligt Fortune.

ANNONS
ANNONS

Nu verkar det som om också Mary Daly skriver under på den saken, och att det inte alls är uteslutet att det blir ännu högre ränta i USA i september.

Läs även: Bill Ackman: Räntan måste upp om inflationen ska ned [Dagens PS]

Läs även: USA-börsen: Bästa månaden sedan 2020 [Dagens PS]