Om Wall Street tror att den ekonomiska krisen blir kortvarig ”har de vanföreställningar”. Det säger Nouriel Roubini, känd som dr Doom i vissa Wall Street-kretsar.

ANNONS

På Wall Street kallar man den pessimistiske professorn dr Doom. Professorn i ekonomi på New York University är också vd för Roubini Macro Associates, och har länge varnat för ”den perfekta stormen” som knuffar USA ned i en djup depression.

Ekonomisk katastrof

I en intervju med Bloomberg varnar han om igen för att katastrofen närmar sig.

”Jag tror det finns många orsaker till att vi får en djup recession och djup skuldsättning och finanskris”, säger han till Bloomberg.

Frågan om huruvida en recession står för dörren redan i år debatteras i ekonomiska kretsar. USA ser den största inflationen på 40 år, och Federal Reserve sägs nu planera ännu en höjning på 0,75 procentenheter, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Ändrad inställning på Wall Street

Enligt vad Nouriel Roubini säger till Bloomberg har Wall Street ändrat inställning. De flesta experter tror inte att Fed klarar av att ge ekonomin en mjuklandning. I interOvjun säger Roubini att det finns ekonomer och Wall Street-veteraner som tror att en recession blir kort och lindrig.

”Där får håller jag inte med”, säger Nouriel Roubini. ”Idén att den blir kort och grund, det är att ha vanföreställningar.”

"Lång och djup lågkonjunktur" tror Wall Street-dr Doom
De på Wall Street som tror att det blir en grund och kortvarig lågkonjunktur ”har vanföreställningar”, enligt Roubini.

Historiskt hög skuldsättning

Roubini pekar på den historiskt höga skuldsättningen bland i-länderna runtom i världen. Han säger att den procentuellt till BNP i avancerade ekonomier är 420 procent, ”och stigande”. De många zombieföretagen är en annan punkt han pekar på, företag som förlitar sig på billiga lån som funnits under pandemin. De företagen kommer aldrig att bli skalbar eller ge vinst, säger Roubini.

Alla ingredienser för katastrof

Om man jämför dagens ekonomi med tidigare perioder av stagflation finns skillnader. På 1970-talet var skuldsättningen låg. Efter den stora finanskrisen var skulderna höga, men inflation var inte ett problem.

ANNONS
ANNONS

I dag ser vi både en stagflationsmiljö och historiskt hög skuldsättning, och det är katastrofalt enligt Nouriel Roubini.

Läs även: Trendbrott: USA:s skuld till Japan högre än till Kina [Dagens PS]

Läs även: Oron ökar: Är USA redan i recession? [Dagens PS]