Fed höjde räntan med väntade 75 punkter men Jerome Powell antydde lägre takt i räntehöjningarna framöver – det utlöste rally på Wall Street.

ANNONS

Det breda, amerikanska börsindexet S&P 500 steg 2,6 procent på uttalandet från Fed-chefen Jerome Powell.

Ännu mer lyfte Nasdaqs kompositindex och avslutade handelsdagen med en uppgång på 4,1 procent medan industritäta Dow Jones stängde på plus med 1,4 procent.

Det var framför allt teknikjättar som rusade på USA-börsen på Wall Street på onsdagskvällen, däribland den svenska musikstreamingtjänsten Spotify som enligt Di.se kunde summera en uppgång med hela 12,3 procent vid handelsdagens slut.

En uppmuntrande kvartalsrapport gav Spotify eld i baken, bland annat visade den att antalet prenumeranter ökat under andra kvartalet.

Andra stora teknikbolag som rekylerade upp kraftigt i går var Googles ägarbolag Alphabet (+7,7 procent) och Meta (+6,6 procent).

Även Amazon (+5,4) och Tesla (+6,2) hade som framgår en behaglig börsdag på onsdagen.

Feds räntehöjning på 75 punkter var väntad

Att USA:s centralbank Federal Reserve höjde räntan för andra månaden i rad med 75 punkter var väntat, men det som fick marknaden på gott humör var Jerome Powells uttalanden på den efterföljande presskonferensen.

I något skede är det lämpligt att sänka takten på räntehöjningarna, sade Feds ordförande, berättar The Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

”Dessa räntehöjningar har varit stora, och de har kommit snabbt. Och det är troligt att ekonomin inte har känt av deras fulla effekt, så det finns förmodligen en betydande ytterligare åtstramning på gång”, sade Powell som däremot anser att det är för tidigt att säga om Fed redan vid nästa möte i september nöjer sig med att höja räntan en halv procentenhet eller en kvarts procentenhet.

I Asien stiger de ledande börsindexen under torsdagsmorgonen (svensk tid) överlag på Feds räntebesked i går. Läs mer om det här.

Läs även: Deutsche Banks Nordenchef: ”Stora ekonomierna mår bra” [Dagens PS]