Dagens PS

USA-börsen: Bästa månaden sedan 2020

USA-börsen 2020
USA-börsen har precis avslutat sin bästa börsmånad sedan 2020. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 juli 2022Publicerad: 30 juli 2022

Recessionsoron var som bortblåst på fredagskvällen, svensk tid, när USA-börsen avslutade med ännu ett lyft och sin bästa månad sedan 2020.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var tredje handelsdagen i rad som de amerikanska börsindexen stängde i positivt territorium och summerar en riktig vinnarvecka.

Juli 2022 blev den bästa månaden för USA-börsen sedan 2020, enligt CNBC som berättar att industritäta Dow Jones på fredagen steg med nästan 1 procent.

Det breda S&P 500 avslutade gårdagshandeln med en uppgång på 1,4 procent medan Nasdaqs kompositindex adderade runt 1,9 procent.

Under veckan som helhet gick Dow Jones upp med nästan 3 procent medan S&P 500 klättrade cirka 4,3 procent och Nasdaq 4,7 procent, framgår det.

CNBC konstaterar att de månatliga vinsterna för respektive börsindex i juli blev: Dow Jones (+6,7 procent), S&P 500 (+9,1 procent) och Nasdaqs kompositindex (+12,4 procent).

Så mycket har de ledande börsindexen i USA alltså inte ökat sedan 2020, och då ska det nämnas att Nasdaqs kompositindex fortfarande befinner sig i björnmarknad.

Under handelsveckan som nu avslutats på Wall Street har flera teknikjättar kommit in med starka resultat.

Börshandeln har för ovanlighetens skull heller inte bekymrat sig nämnvärt för inflationen och hotet om en lågkonjunktur. Även om BNP-siffrorna kom in på minus för andra kvartalet i rad.

ANNONS

“På senare tid har företagens vinstresiliens bara ökat tjurfallet och sannolikt lagt ett kortsiktigt golv under aktiemarknaderna”, säger Ross Mayfield, investeringsstrategi-analytiker på Baird, till CNBC.

Det som fick rejäl fart på marknaden i veckan var Fed-chefen Jerome Powells antydan om – efter andra trippelhöjningen av räntan i följd – att centralbanken kan komma att dra ner på takten på räntehöjningarna.

”Dessa räntehöjningar har varit stora, och de har kommit snabbt. Och det är troligt att ekonomin inte har känt av deras fulla effekt, så det finns förmodligen en betydande ytterligare åtstramning på gång”, sade Powell.

Läs mer: Juli bästa börsmånaden i världen sedan 2020

Läs även: Rekordlåg aktieexponering talar för börsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS