Räntan måste bli betydligt högre om man ska få bukt med inflationen. Det säger Bill Ackman, miljardär och hedgfondförvaltare, efter Feds räntehöjning.

ANNONS

Ska inflationen ned måste nivån på räntan höjas betydligt. Det skriver miljardären Bill Ackman på twitter i en kommentar till Feds trippelhöjning.

Enligt Reuters tror hedgfondförvaltaren att det visserligen snart blir en vändning, men inte i närheten av inflationsmålet på 2 procent. Ska det målet nås får Fed lov att höja betydligt mer under en längre period, anser Ackman.

Räntan inte ”neutral”

Räntan, som tidigare låg nära noll, ligger nu mellan 2,25 och 2,50 procent.

”En neutral nivå på 2,25-2,5 procent är bara vettigt i en värld med stabil inflation på 2 procent”, skriver Bill Ackman på Twitter. ”Det är inte alls vettigt i en värld med 9 procent, 6 procent eller ens 4 procent inflation.”

Inflationen problemet

Ackman anser att Powells inställning till en ”neutral räntesats” visserligen minskar trycket på ekonomin, men att inflationen blir problemet i stället – och Powell gör sitt eget jobb tuffare.

I en kommentar till räntehöjningen, som Dagens PS tidigare rapporterat om, säger Feds ordförande Jerome Powell att man inte kan sakta ned farten. Det krävs fler höjningar av räntan. Om inte inflationen, som i USA ligger runt 9 procent, saktar ned kan det bli en till ”ovanligt stor räntehöjning”, enligt Reuters.

Risk för lågkonjunktur

Ackermans twittertråd kommer samma dag som rapporterna om att USA:s ekonomi krymper. Landets BNP sjunker för andra kvartalet i rad, och risken för en lågkonjunktur ökar.

”Jag har svårt att förstå hur Fed kan tro att vi redan är i ett neutralt läge”, skriver Bill Ackerman.