Dagens PS

Greta i protest utanför Wallenbergarnas bank

Greta Thunberg och ett antal ytterligare klimataktivister har slutit upp i en protest utanför Wallenbergarnas bank SEB som enligt demonstranterna är Sveriges sämsta bank när det kommer till klimat- och miljöfrågor.
Greta Thunberg och ett antal ytterligare klimataktivister har slutit upp i en protest utanför Wallenbergarnas bank SEB som enligt demonstranterna är Sveriges sämsta bank när det kommer till klimat- och miljöfrågor. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

“Sveriges sämsta bank när det kommer till klimat och miljöfrågor skanderar just nu demonstranter däribland Greta Thunberg på plats utanför SEBs huvudkontor i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det enligt uppgifter från Aftonbladet som skriver om klimataktionen.

“Sluta ljug och vilseled”

Greta Thunbergs klimatrörelse har i allt högre grad riktat in sig på stora börsnoterade svenska företag i sin kampanj för att skapa uppmärksamhet kring klimatfrågan.

I mitten av mars skapade Greta och hennes kamrater i Fridays For Future kaos på SAS årsstämma.

“Vårt budskap till SAS (börskurs SAS) är att de måste sluta ljuga och vilseleda folket genom att få sina tjänster att framstå som hållbara. De ägnar sig åt ”greenwashing”, ska Greta Thunberg ha sagt till media innan stämman började då.

Aktiespararnas vd: “Väx upp Greta”

Efter kalabaliken som Greta Thunberg ställde till med på SAS årsstämma kommer nu kritik från Aktiespararna mot miljöaktivisternas metoder för ett mer hållbart samhälle.

För ett par veckor sedan var målet klädjätten H&M (börskurs H&M). Protesten var riktad mot bolagets affärsmodell där aktionsgruppen höll upp en banderoll med budskapet ”H&M’s Fast Fashion Kills”, enligt Omni Ekonomi.

Den gången blev de dock inte insläppta på stämman.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Sveriges sämsta bank”

Och nu på måndagen så är det alltså storbanken SEB (börskurs SEB) som fått besök vid sitt huvudkontor i Kungsträdgården av Greta Thunberg och ett antal andra aktivister.

“Vi står här utanför SEB eftersom det är Sveriges sämsta bank när det kommer till klimat- och miljöfrågor. De ger stora lån till fossilindustrin och det sker på bekostnad av oss unga”, säger presstalespersonen Alma Laudon enligt Aftonbladet.

Det är inte första gången som SEB får klä skott får sin utlåning till vad som av demonstranterna betraktas som fossilindustrin.

“Att SEB väljer att fortsätta stödja RWE är riktigt illa”, sa Jakob König, sakkunnig på Fair Finance Guide för ett år sedan då man demonstrerade utanför det tyska bolaget RWEs kolbrytning enligt Aftonbladet.

Rapporten om demonstrationerna utanför SEB kom in strax efter lunchtid på måndagen.

Läs mer:

Storbanker nobbar initiativ mot klimatförändringar. Dagens PS

ANNONS

Nytt ramverk för klimatpositiv finansiering. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS