Dagens PS

Greta skapade kaos på SAS årsstämma

Greta Thunberg och Fridays for Future skapade kaos inne på SAS årsmöte. "Hätsk stämning" uppstod enligt flera medier.
Greta Thunberg och Fridays for Future proesterade utanför SAS årsmöte och skapade sedan kaos inne på själva stämman. "Hätsk stämning" uppstod enligt flera medier. (Foto: Jessica Gow/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 mars 2024Publicerad: 18 mars 2024

Känslorna var redan starka inför SAS sista årsstämma som noterat bolag. Men frågan om vad som händer för aktieägarna efter rekonstruktionen överskuggades helt av en klimataktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktionen anordnades av FFF – Friday for Future, Greta Thunbergs skapelse. Det uppstod enligt TT och Omni en “hätsk stämning” på plats mellan aktivisterna och flera andra deltagare.

“Ni respekterar inte vår framtid”

“Vårt budskap till SAS är att de måste sluta ljuga och vilseleda folket genom att få sina tjänster att framstå som hållbara. De ägnar sig åt ”greenwashing”, ska Greta Thunberg ha sagt till media innan stämman började.

Närvaro på stämman, som enbart är för aktieägare, hade FFF löst genom att tre medlemmar köpt varsin aktie inför årsmötet.

Väl inne på mötet ska Greta Thunberg och de andra aktivisterna enligt flera rapporter ha stört mötesordningen och bland annat ropat ut:

“Varför respekterar ni inte vår framtid? Varför kommer ni bara med floskler? Ni lyssnar inte på oss eller på forskningen”.

Enligt DI ställdes sig totalt sex representanter upp från FFF på stämman med banderoller i handen.

ANNONS

Senaste nytt

SAS: “Viktigt att världen möts”

ANNONS

På en direkt fråga från FFF till SAS ledning kring hållbara flyg svarade vd Anko van der Werff:

“SAS har gjort mycket för att följa Parisavtalet. Vi har agerat för att ligga i linje med avtalets riktlinjer. Flygandet är viktigt, det är viktigt att världen möts”.

Utanför dagordningen undrade Greta Thunberg enligt TT hur SAS-styrelsen kan sova om natten medan folk, enligt henne, redan dör av klimatkrisen.

Det är långt ifrån den första klimataktionen FFF och Greta Thunberg gjort på sistone. För någon vecka sedan blockerade FFF riksdagsingången och i höstas ställdes hon till svars i en domstol i London för en aktion där.

“Det är inte en enda aktör som kan lösa klimatkrisen. Vi måste därför rikta oss in på systemnivå – oavsett om det är staten eller stora företag som förstör vår nutid och framtid” kommenterade Greta Thunberg kopplet av aktioner till TT.

Årsstämman ägde rum på SAS huvudkontor Frösundavik i Solna.

Läs mer:

Uppgörelsen gör dina SAS-aktier värdelösa. Dagens PS

ANNONS

Rally i värdelösa SAS-aktien – men ägarna rasar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS