Storbanker som försöker hålla en grön profil stöter på allt fler problem när de ska tackla klimatförändringar. Bland annat råder det fortfarande stor brist på deltagande bland länderna som släpper ut mest.

ANNONS

Kina, Indien och Ryssland toppar inte bara listan på länderna med de största utsläppen. Länderna visar även brist på deltagande bland finansinstitut som har stakat ut gröna profiler. Det skapar givetvis problem när storbanker och andra finansinstitut har klara klimatmål som de har lovat omvärlden, skriver Business Insider.

Göra storbanker klimatneutrala

Ett sådant grönt initiativ är Glasgow Financial Alliance for Net Zero (Gfanz), som Bank of Englands Mark Carney satt upp i fjol. Hittills har Gfanz fått med sig 450 finansiella institutioner som står för 130 biljoner dollar i tillgångar, där målet är att göra institutionerna klimatneutrala till 2050.

Eftersom Gfanz har ett västerländskt fokus har det inte fått det intresse från Kina, Indien och Ryssland som man hade hoppats på, samtidigt som andra finansinstitut som Santander, JP Morgan, Morgan Stanley och Bank of America kan komma att lämna gruppen inom kort eftersom inte heller de tror att de kommer kunna följa de strikta målen att minska användningen av fossila bränslen, vilket isåfall kan leda till juridiska följder för bolagen.

Den amerikanska politikern Al Gore uppger att det är uppenbart att vissa företag inte kommer att hålla sina löften, samtidigt som två pensionsbolag var de första finansinstitutet som lämnade gruppen förra veckan.

Blickar tillbaka på fossila källor

Kriget i Ukraina har fått bolag och länder att åter igen blicka mot fossila källor som kol- och gas – vilket i nuläget försvårar för många institutioner att hålla sina gröna profiler.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tyskland går mot vändning i kärnkraftspolitiken [Dagens PS]