Dagens PS

Aktiespararnas vd: "Väx upp Greta"

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk till Greta Thunbergs beteende som skapade kaos på gårdagens bolagsstämma i SAS.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk till Greta Thunbergs beteende som skapade kaos på gårdagens bolagsstämma i SAS. (Foto: Lars Perhrson/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 mars 2024Publicerad: 19 mars 2024

Efter kalabaliken som Greta Thunberg ställde till med på SAS årsstämma kommer nu kritik från Aktiespararna mot miljöaktivisternas metoder för ett mer hållbart samhälle.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var på SAS årsstämma i går som Greta Thunberg och flera andra miljöaktivister inom Fridays for Future skapa kaos.

Aktiespararnas vd var själv på plats

Aktivisterna nöjde sig inte med att demonstrera utanför stämman utan tog sig också in på årsmötet och störde dagordningen upprepade gånger.

“Vårt budskap till SAS är att de måste sluta ljuga och vilseleda folket genom att få sina tjänster att framstå som hållbara. De ägnar sig åt ”greenwashing”, ska Greta Thunberg ha sagt till närvarande media.

En som var på plats på stämman var Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Även han beskriver i en krönika hos Aktiespararna stämningen som kaotisk:

“På SAS bolagstämma tog hon och hennes följe plötsligt kommandot. De vecklade upp banderoller med miljöbudskap. De skrek ut sina ramsor. De hånskrattade högt och medvetet åt bolagsledningens vilja att ge seriösa svar. De avbröt andra. De vägrade sätta sig när övriga deltagare protesterade. De accepterade inte de svar som gavs. De lyssnade inte på mötesordförandens vädjanden. Och de accepterade inte den dagordning och de mötesregler som fanns.”

ANNONS

Senaste nytt

“Civil olydnad inte vägen framåt”

ANNONS

Olsson understryker att han inte är emot ett aktivt deltagande och livliga diskussioner i sig. Han nämner exempelvis Gudrun Shymans tidigare aktivism på storbolagsstämmor för ökad andel kvinnor i styrelser som ett bra exempel.

Även Aktiespararna har en lång tradition av att ställa företagsledare och styrelser mot väggen enligt Olsson. Det han är kritisk mot är metoden att inte följa mötesreglerna:

“Utan regler för vad som tas upp, hur ordet begärs, när frågor får ställas och hur omröstningar går till så blir det kaos. Och i kaos brukar demokratiska principer sättas ur spel. För en bolagsstämma är i grunden en demokratisk institution”, skriver Aktiespararnas vd som också berättar att hela stämman avstannade under omkring 15 minuter.

Joacim Olsson har samtidigt viss förståelse för “ungdomlig kampvilja och samhällsengagemang som går över styr”. Men han tror inte på metoden civil olydnad för att uppnå resultat när det gäller exempelvis mer hållbara bolag.

“Men snälla Greta, väx upp lite grann. Civil olydnad ger säkert medial uppmärksamhet ett tag till. Men det är knappast vägen mot att på allvar få företagsstyrelser och ledningar att lyssna på budskap. Det är inte vägen mot att förändra bolag till att bli mer hållbara”, avslutar Aktiespararnas vd sin krönika.

Läs mer:

Aktiespararnas vd rasar: “Ingen logik”. Dagens PS

ISK-skatten rekordhög: “Skrämmer bort sparare”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS