Dagens PS

Nytt ramverk för klimatpositiv finansiering

EIB enats kring gemensamt ramverk
För första gången har utvecklingsbankerna inkl Europeiska Investeringsbanken, nu enats kring gemensamma ramverk och kriterier för identifiering och uppföljning av klimatpositiv finansiering. (Foto: EIB)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 10 dec. 2023Publicerad: 10 dec. 2023

Utvecklingsbankerna har nu äntligen lyckats enas kring gemensamt ramverk för klimatpositiv finansiering vid COP28

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På FN:s COP28-klimatkonferens i Dubai har Europeiska investeringsbanken (EIB) och andra multilaterala utvecklingsbanker enats om att publicera gemensamma principer för klimatpositiv finansiering.

Dessa principer kommer att vara ledande för bankernas stöd till länder och den privata sektorn vid genomförandet av Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework.

Det är första gången utvecklingsbankerna nu fastställer gemensamt ramverk och kriterier för identifiering och uppföljning av klimatpositiv finansiering. Tillkännagivandet som meddelades under lördagen kommer som en följd av COP26 Joint MDB Statement on Nature, People and Planet.

De gemensamma principerna syftar till att öka finansiering som gynnar klimatet genom att systematiskt integrera naturaspekter i utvecklingsbankernas verksamhet och investeringar.

Ambroise Fayolle, vice president vid EIB, understryker vikten av att öka finansieringen som har positiva effekter på naturen och kommenterar, “Att skala upp naturpositiv finansiering är avgörande för att lösa kriserna med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar.”

Gemensamma principer är ett stort steg framåt

Från och med 2024 kommer EIB integrera de gemensamma principerna i sin befintliga metodologi för att spåra miljömässig hållbarhet.

Banken åtar sig att samarbeta med länder och den privata sektorn för att öka klimatpositiva investeringar över hela världen.

De nya principerna kommer också underlätta jämförelser mellan olika utvecklingsbanker och bidra till att bedöma om EIB:s finansiering förväntas ge en meningsfull och mätbar positiv inverkan på klimatet samt att kommunicera sådana naturpositiva resultat.

ANNONS

Dessa principer kan också bli en viktig informationskälla för andra investerare, inklusive kapitalmarknader och regeringar.

Relaterade artiklar:

Över 100 nya jobb genom lån från EIB

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS