ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Gardell: Ge staten gräddfil till SBB:s fastigheter

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
SBB
Christer Gardell backar upp idén om att staten får förtursrätt till att köpa SBB:s fastigheter. (Foto: TT)

En rad tunga näringslivsprofiler, däribland finansmannen Christer Gardell, vill att staten får chans att köpa tillbaka SBB-fastigheter.

ANNONS
ANNONS

Vänsterpartiet föreslår att staten ska få förköpsrätt till det skuldtyngda fastighetsbolaget SBB:s fastigheter vid en försäljning.

Detta ställer sig Miljöpartiet bakom.

Aktivistfonden Cevian Capitals grundare, finansmannen Christer Gardell, kritiserade i fredags i tidningen Affärsvärlden staten för att inte ha agerat “så genomtänkt” när samhällsviktiga fastigheter såldes till privata Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB.

Nu anser även han att staten borde få köpa tillbaka fastigheterna.

Missa inte: Paniken ökar – kan sälja hela bolaget

Även näringslivstoppen Günther Mårder, avgående vd för Företagarna, tycker att staten bör få möjlighet att förvärva viktiga samhällsfastigheter av krisande SBB, skriver AFV.

V vill snabbutreda SBB-försäljning till staten – men det finns många hinder

Vänsterpartiet har föreslagit en snabbutredning som möjliggör för det offentliga att få förtur till att göra en affär kring SBB:s fastigheter.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR), säger till Dagens Nyheter att det dock inte är troligt att SBB erbjuder kommuner att köpa tillbaka fastigheter då fastighetsbolaget eftersträvar att sälja sina fastigheter till marknadsvärde.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, tror att det blir tufft på byggmarknaden nästa år, men att det blir ännu värre 2024 Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner. (Foto: TT)

Dessutom är det inte möjligt rent lagligt, säger hon.

“En kommun kan bara köpa fastigheter i den egna kommunen. Och paketerar SBB dem i ett bolag så har kommunerna inte möjlighet att köpa eftersom det strider mot kommunallagen”, säger Wallenskog till DN och påpekar att det sannolikt blir för dyrt för kommunerna att köpa fastigheterna.

Enligt Svenska Dagbladet råder nu ovisshet kring 700 skolor, äldreboenden och polisstationer i skakiga SBB:s regi.

“SBB sa att de kunde både köpa och bygga, och dessutom renovera. De sa också att de var jätteduktiga på fastighetsförvaltning.”

“Kommunerna trodde nog att de sålde sina fastigheter till en aktör som skulle behålla dem”, säger Annika Wallenskog till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Hemsö eller pensionsfonder köpare?

Hon spekulerar i SvD att kanske pensionsfonder är intresserade av SBB:s fastighetsbestånd.

Michael Johansson, analytiker på fondkommissionärsfirman Arctic Securities, som uttalar sig i en annan SvD-artikel, räknar med att det trängda fastighetsbolaget säljer sina fastigheter “för ganska betydande belopp”.

En potentiell köpare kan vara SBB-rivalen Hemsö, säger Michael Johansson till tidningen.

Läs även: Ilija Batljan: Vi vill ha ett mycket bra pris

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här