Dagens PS

Snöbrist i Europas skidbackar – industrin stänger ner

snöbrist
Snöbrist ställer till det. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 sep. 2023Publicerad: 05 jan. 2023

Det varma vädret i vinter ställer till det för skidorterna runt om i Europa som stänger ner på grund av snöbristen. Det kopplas givetvis till klimatförändringarna som ställer till det för hela vintersportsindustrin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett fenomen som har pågått ett tag. Det är redan omkring 50 procent mindre snö i alpområdet än för 50 år sedan på grund av ett allt varmare klimat, vilket Dagens PS rapporterat.

Denna vintern är det vidare dock redan rekordvarmt på många håll, där många länder har uppmätt den varmaste dagen någonsin den första dagen på det nya året, skriver CNN.

Frankrike ser rekordvärme

I Frankrike firade skidfantaster nyår med åtta grader varmare än normalt, och det var bara de på högre höjder som kunde glädja sig åt någon snö, eftersom den redan hade försvunnit på lägre höjder och skidorterna därmed även hade stängt. Faktum är att hälften av Frankrikes 7 500 skidorter nu är stängda på grund av snöbrist och allt för mycket regn. Det är bara klassiker som Val Thorens, där skidbackarna ligger över 2 300 meter, som klarar att hålla öppet.

Många skidorter måste därför förlita sig på dyra energikrävande snökanoner, där även den snön kan smälta bort vid höga temperaturer.

Laurent Reynaud, vd på det nationella organet som representerar franska skidorter, säger att läget nu börjar likna snöbristen som de andra länderna i Alperna redan upplever.

“Klimatförändringarna pågår för fullt”, säger han.

Snöbristen driver upp priserna

ANNONS

Att det har funnits vissa dagar med mer snö än andra är ingenting konstigt, men trenden är att Alperna och de andra skidregionerna i Europa kommer bli mer eller mindre utan snö i framtiden som vid franska Ax 3 Domaines, vars maxhöjd är 2 400 meter. Snöbristen kommer öka konkurrensen om de högt liggande skidorterna vilket vidare kommer driva upp priserna.

Jaques Murat som representerar Ax 3 Domaines är inte särskilt hoppfull.

“Det råder ingen tvekan om att framtiden inte ser bra ut för skidorten.”

Läs även: Tricket för att få pudersnö i Alperna

Läs även: “Snöblod” accelererar i Alperna – ond cirkel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS