Klimatförändringarna tar ut sin rätt när glaciärerna krymper världen över. I Europa har det börjat märkas i skidindustrin, med över 300 nedlagda skidanläggningar enbart i ett land.

ANNONS

Det är särskilt under 2000 meters höjd som snöbristen börjar märkas för de europeiska skidorterna. I de italienska Alperna och Apenninerna har 311 skidanläggningar gått i graven de senaste 30 åren. Det uppger SVT.

Universitetet i Padua släppte nyligen en studie gjord av 30 forskare från Italien, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Österrike och Slovenien.

Den konstaterar att vintern är 22-34 dagar kortare i alpområdet. Det är 50 till 60 procent mindre snö än för 50 år sedan.

Forskaren Alice Crespi säger till SVT att snödjupet tydligt har minskat på vårvintern.

Skidanläggningar och vattenförsörjning hotade

Det här leder inte bara till att skidanläggningar får stänga.

Vissa områden behöver glaciärerna för sin långsiktiga vattenförsörjning, och i och med smältningen ökar risken för laviner och andra katastrofartade händelser.

ANNONS
ANNONS

Snöbristen har börjat bli ett allvarligt hot mot skidanläggningar som ligger omkring 1 500 meters höjd, och man uppger att man är beroende av snökanoner. Förutom snöbristen bidrar också höga elpriser till att skidorterna får svårt att hålla igång.

Läs också:

Elpris knäcker skidbackar: Tvingas stänga i vinter [Dagens PS]