Dagens PS

“Snöblod” accelererar i Alperna – ond cirkel

glaciär med alg
Så kallat snöblod är en alg som sprider sig på glaciärer. I Alperna håller den snabbt på att smälta glaciärsnön. (Foto: Wikipedia)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 juni 2022Publicerad: 23 juni 2022

Alperna har inte längre vita toppar. De blir i stället allt mer röda. En alg som har fått fäste ligger bakom utvecklingen, och kommer att få snön i glaciärerna att smälta snabbare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Till Reuters säger forskaren Eric Marechal att man inte vet hur algen har kommit dit och hur den har spridits.

Vad som är tydligt är att den kommer att snabba på avsmältningen av Alpernas glaciärer, eftersom vit snö reflekterar och avstöter solstrålar bättre än röd. Nu har man bråttom att utforska algen Sanguina nivaloides, och försöka stoppa utbredningen.

”Det finns en dubbel orsak” säger Marechal till Reuters.

”Den första är att det är ett område som i liten utsträckning har utforskats, och den andra är att det här glest beforskade området håller på att smälta bort inför våra ögon, vilket gör att det brådskar.”

Algen som kallas snöblod är egentligen grön, men har färgats röd av sitt eget pigment.  Det är troligen en form av skydd mot solens strålar.

Alperna och andra glaciärer hotade

Algens existens har varit känd länge, men det är först på senare år som den har identifierats formellt och fått ett namn. Forskarna försöker nu snabbt få ett grepp om dess egenskaper innan den sprider sig och ytterligare snabbar på den glaciärsmältning som pågår till följd av klimatförändringarna.

“Ju varmare det är, desto fler alger blir det, och desto snabbare smelter snön”, säger Alberto Amato, en annan av de forskare som studerar algen.

”Det är en ond cirkel och vi försöker förstå alla de mekanismer som driver den, så att vi kan göra något åt det hela.”

Läs också:

Trendbrott: Utsläppen ökar i Sverige
Kina: Översvämningar och värmebölja drabbar hårt

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS