En regnig tisdag, ett mörkt Södermalm och en restaurang som vägrar bli förbipasserad. Nook är redan fullsatt när Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling gör entré. Här är hans intryck.
Viggo testar Nook på Högbergsgatan


Från hundra till trehundra krogar
Jag kom till Stockholm sommaren 1999. Då fanns det hundra bra krogar i Stockholm. I dag finns det minst 300. Det innebär att ingen kan ha koll på allt. Följaktligen känner jag bara till en av fem krogar som Svenska Dagbladet listar som de fem hetaste just nu. Det är Nook. En spelare som varit med länge, men som flyttat runt. Jag minns ett tidigt besök på Åsögatan. Vi snackar tiotalet.

Senaste nytt
En adress som inte hjälper till
Nuvarande adress är Högbergsgatan 62. Här huserade tidigare krogen Plais, men den draken flög aldrig tillräckligt högt på stadens krog-himmel. En förklaring är adressen. Högbergsgatan 62 ligger i en mörk del av Södermalm, “långt” från närmaste tunnelbanestation.
Promenaden genom Södermalm
På promenaden från Mariatorget till Nook passerar jag klassiker som Bistro Sud och Morfar Ginko. Vägg i vägg ligger det mysiga, men lite platta, vinhaket Café Cuvée. Det regnar, är beckmörkt och blåser kallt. Vem fan går ut en kväll som denna när Netflix nya dokumentär om The New Yorker precis haft premiär.
Fullsatt en vanlig tisdag
Dock är det smockfullt i Nooks lokal när jag gör entré en helt vanlig tisdag. Medelåldern tycks ligga över mina 56 år, men även yngre par skymtas vid borden. Och lite större sällskap som verkar arbeta ihop. Det är en väldigt skön och varm stämning i matsalen.
Läs även:

Ett tydligt koncept
Konceptet är enkelt och tydligt. Det finns två fasta trerättersmenyer för 595 kronor respektive 645 kronor med säsongens råvaror. Det går förstås att blanda menyerna, men man går hit för en middagsupplevelse, inte bara för att fylla magen.
Dry Martini och bardisken
Jag inleder som vanligt mina restaurangbesök med att fråga vilken drink som går bäst. Det leder fram till en Dry Martini för 189 kronor som gör sitt jobb. Min älskade fru gör entré och jag konstaterar att barplatserna har fantastisk utsikt in i det öppna köket, men att disken är för hög. Det blir en smula ansträngande att äta.
Ett praktiskt problem
En enkel lösning vore förstås ännu högre barstolar, men det bästa är nog att sänka skivan med minst fem centimeter.
Viggo testar hipsterkrogen Gaijin i Stockholm
Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling har varit ute på krogpatrull igen och den här gången landade han på Gaijin, den hajpade asiatiska uppstickaren på

Service och vin
Vår servitör är en vänlig själ från Lund med brokig bakgrund. Han gör ett suveränt jobb med att sälja in både maten och vinet. Det senare presenteras alltid med priset, typ 185 kronor, plus land och druva. Sympatiskt. Man känner sig inte lurad på ett alldeles för dyrt dricka.
Skaldjur som öppning
Vi inleder med soppa på kräftor och musslor. Suveränt gott. Havets läckerheter har fått en fin behandling. Jag gillar både smak och textur.
Pincettkocken
Sedan är det dags för kvällens huvudnummer. Svensk gårdsgris med ett gäng tillbehör. Här noterar jag att kocken är en så kallad pincettkock. Dessa dök upp för tjugo år sedan och är väldigt upptagna av upplägget på tallriken. Att det ska se snyggt ut är deras viktigaste grej. Det är också viktigt. Tyvärr glömmer pincettkockarna ibland bort att det är i munnen som det avgörande betyget delas ut.
Och i det här fallet blir det “bara” godkänt. Det blir ungefär samma betyg på fisken. Är det verkligen fermenterad kålrot man längtar efter, ihop med småsura endiver.
Efterrätten
Då är det roligare att njuta efterrätterna. Ängssyraglass med bergamottcurd och chokladcremeux levererar med spets.
Bland de bästa
Men missförstå mig inte. Nook är en restaurang som kvalar in bland Stockholms bästa, sida vid sida med ställen som Lilla Ego, Agrikultur under Guldbron och Mathias Dahlgrens Matbaren på Grand Hotel. Vill det sig illa, eller väl, kan man kanske få en stjärna i Guide Michelin eller en Gulddrake av Dagens Nyheter. Då kommer man aldrig mer att få bord här i sista minuten.
Värt omvägen
Nook är redan nu så bra att man gärna går några extra meter i mörker för att komma hit.
Viggos julbordsskola – allt du behöver veta innan du tappar bort dig i sillen
Nu är julbordssäsongen här och med den Viggos julbordsskola, med överfulla parkeringar, rödkindade kollegor och bufféer som dignar av prinskorv och

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

8Wines är en onlinebaserad vinhandlare med ett handplockat sortiment av viner från välkända vinregioner världen över. Här finns både etablerade producenter och mer svårfunna etiketter, samlade på ett ställe. För dig som är nyfiken på vin och vill upptäcka i lugn och ro, välkommen att utforska utbudet hos 8Wines.










