Dagens PS

Svartsö Krog - befriande enkelt och riktigt bra

Svartsö Krog är sedan starten för 10 år sedan en av Skärgårdens favoriter. Bistropubliken har dock blivit allt kräsnare vilket gjort att krogen under 2023 hamnar utanför topplistan. Något vi inte tycker den förtjänar. (Foto: Dagens PS)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 17 juli 2023Publicerad: 17 juli 2023

Krogtest 2023: Efter en typisk svensk sommardag med både sol, vind och vatten var det dags för redaktionen att prova den omtalade restaurangen Svartsö Krog i den norra skärgården.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snacket går och sedan ett par år tillbaka så vallfärdar besökarna hit. Förra året gick det inte ens att få bord med några dagars framförhållning.

Magisk kebab-wrap

Då fick vi nöja oss med bakfickan och sitta på det charmigt inredda berget utanför restaurangen och äta kebab-wraps.

Att ta en kebab-wrap från Svartsö krogs bakficka kan vara nog så bra för de som vill ha en lite mer budgetanpassad meny. (Foto: Dagens PS)

Med det magiska minnet i bakhuvudet ville vi verkligen testa restaurangen i år. 

Det första vi möts av är en mjuk och avslappnad service och det slår oss att tempot är betydligt lugnare och mer behagligt än på de flesta stockholmskrogar. Vår puls går ner och vi får ett litet bord för två i solen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tydlig och befriande enkel meny

Menyn är enkel och tydlig och det är för en gångs skull lätt att välja. 

Tydlig meny utan för många alternativ är något vi uppskattar (Foto: Svartsö Krog)

Havsabborren med färskpotatis, oliver och skummad vitvinssås går inte av för hackor.

Det är en medelhavsexplosion i mjuka toner med lite spännande och otippad beska från oliverna. Dillen gör så klart sitt.

Havsabborre med kronärtskocka och färskpotatis och oliver i en vitvinssås med mycket dill. Medelhavet goes svensk skärgård. En rätt som ger mersmak (Foto: Dagens PS)

Udda men spännande vin

Vinet som rekommenderades till firren var udda men väldigt fräscht (Cour-Cheverny 2020).

Svartsö Krog viner
Två bra viner till kycklingen respektive havsabborren. Cour-Cheverny var ett perfect match med havsaborren (Foto: Dagens PS)

Den hela (lilla) ugnsbakade kycklingen med ratatouille och zucchinisallad doftade helt ljuvligt av mild vitlök och citron. Smaken var inte sämre, det smälte i munnen och gifte sig väl med grönsaksröran som var perfekt till.

Redaktionens andra val föll på en ugnsbakad vårkyckling med ratatouille och zucchinisallad. Mumma för själen efter en dag på havet. (Foto: Dagens PS)

Vi blev förvarnade om att den var lite pillig att äta och det kändes som man hade fint glow i hela ansiktet efter men det var det värt.

Det rekommenderade glaset Chardonnay Blanc-Sain från Arnaud Combier 2022 var krispigt och väldigt fint till.

ANNONS

Det avslutades med en ljuvlig Semifreddo med en härlig blandning av maräng, grädde, melon och hallon. Som ett riktigt cherry on the top.

Svartsö krog semifreddo
På det hela taget levererar Svartsö Krog trots att man ramlat ur årets topplista. Denna Semifreddo sätter punkt för en trevlig kväll på Svartsö Krog. (Foto: Dagens PS)

Sammanfattning:

Sammanfattningsvis är det väl värt ett besök och vi kommer gärna tillbaka både till restaurangen och bakfickan. Den fina omgivningen vid vattnet förhöjer upplevelsen.

Förra året hamnade Svartsö krog på topplistan över bästa skärgårdskrogar. På topplistan för 2023 har krogen lite förvånande halkat ur listan.

Något som vi tycker att de inte förtjänar.

Omdöme: 
Mat: 4,4
Upplevelse & Service: 4,6
Prisvärdhet: 3,5

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS