Dagens PS

Topplistan: Bästa sjökrogarna i Stockholms skärgård

Dagens PS listar de tio bästa sjökrogarna i Stockholms skärgård. (Foto: Fjäderholmarnas krog)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 01 juli 2022Publicerad: 29 juni 2022

Bäst i alla tester: Redaktionen på Dagens PS har sammanställt en topplista över de tio sjökrogar i Stockholms skärgård som är bäst i alla tester, där vinnaren överraskar stort. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom att ha tagit fram genomsnittet från kundomdömen på Google, Tripadvisor, Thatsup, Reco och Facebook vet vi nu vilka krogar som rent statistiskt sett är de mest populära just nu, på en skala 1 till 5 där 5 är bäst. Sammanställningen visar på så sätt en mer korrekt bild än ett enskild test eftersom flera tester är inräknade.

Läs och inspireras, men framför allt – boka bord!

Plats 10: Strömma krog

Strömma krog har en oslagbar utsikt över Strömma kanal och utlovar utan tvekan hög skärgårdskänsla. Kom hit för den gassande solen och stanna för den familjära atmosfären. Krogen kan nås både med bil, 30 minuter från stan, och med båt direkt från kanalen.  

Betyg: 3,7

Strömma krog bjuder på magiska solnedgångar och oslagbar utsikt över Strömma Kanal. (Foto: Strömma krog)

ANNONS

Senaste nytt

Plats 9: Sandhamns värdshus

Sandhamns värdshus är en av Sandhamns äldsta och mest klassiska krogar. Vissa besökare anser att krogen med åren blivit mer turistig men det är egentligen inte så konstigt att besökare från utlandet lockas hit. Söker man en ordentlig sjökrog med trevlig personal är detta stället att ta sig till.

ANNONS

Betyg: 3,8

Klassiska Sandhamns värdshus är definitivt värt ett besök om du befinner dig på den omtyckta skärgårdsön. (Foto: Sandhamns värdshus)

Plats 8: Fjäderholmarnas krog

Fjäderholmarnas krog är en av skärgårdens mest klassiska sjökrogar och bjuder på härlig atmosfär och svensk fisk och skaldjur. Hit kommer man särskilt för stämningens skull, och somriga rätter såsom regnbågslax med primörer och kalventrecote med rostad sparris. 

Ett stort plus är den fina festvåningen, som ligger en promenad bort från restaurangen och går att boka för större tillställningar.

Betyg: 4,3

Fjäderholmarna är en av skärgårdens absolut bästa krogar, enligt restaurangbesökare själva. (Foto: Fjäderholmarna)

Plats 7: Motorverkstan

ANNONS

Motorverkstan på Djurö bjuder på skärgårdens skönaste brygghäng. Men förutom det soliga läget och den schyssta stämningen är maten också suverän. Bäst på menyn är skärgårdsburgaren och den läckra nykokta hummern som serveras med pommes.

Sjökrogen är oerhört populär så passa på att boka bord innan besöket! Det finns dessutom två bryggor att lägga till vid med egen båt.

Betyg: 4,4

På Motorverkstan serveras smarrig hummer och pommes, precis vid vattnet. (Foto: Motorverkstan)

Plats 6: Röda villan

Omtyckta Röda villan ligger på ön Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgårdsö, i en vacker trädgård med fantastisk utsikt över havet. Här kan du koppla av i en oas av tallar, ekar och klippor. Det finns dessutom en liten strand man kan bada från.

Röda villan serverar framför allt utsökt grillmat, men har även ett stort utbud av fikabröd på dagen. Efter middagen finns dessutom möjligheten att spela boule.

Betyg: 4,4

ANNONS

Röda Villan bjuder på suverän grillmat och boule, perfekt för varma sommarkvällar. (Foto: Röda villan)

Plats 5: Wikströms fisk

Familjeägda Wikströms fisk är ett av skärgårdens mest gömda smultronställen. Pappa Rune fiskar all fisk, dottern Stina och dotterdottern Matilda tillreder maten och dottersonen Pontus serverar. Wikströms fisk har funnits ända sedan 1990 och ligger på den idylliska ön Möja, i en gammal fiskebod.

Befinner du dig i skärgården är detta ett måste i sommar, särskilt om du uppskattar färsk fisk. Åk hit med egen båt eller med Waxholmsbolaget, och njut av en sommarkväll du sent kommer glömma.

Betyg: 4,4

Ett besök till Wikströms fisk är ett måste för dig som uppskattar färsk fisk. (Foto: Wikströms fisk) 

Plats 4: Svartsö krog

När ägarna av populära Svartsö Krog tog över krogen 2013 var målet att driva en riktigt schysst bistro som de själva alltid saknat i Stockholms skärgård. Svartsö Krogs filosofi bygger på utmärkta råvaror efter säsong, trevlig service och vällagad mat mitt i naturen.

ANNONS

Sjökrogen är ett utmärkt val om du är sugen på skärgårdsmiljö med guldkant, kanske för att fira något särskilt. Ägarna själva rekommenderar fyrarätters-menyn, men det går även att välja rätterna á la carte.

Betyg: 4,4

Efter en middag på Svartsö krog kan du njuta av glampingen på Svartsö Logi. (Foto: Svartsö Logi)

Plats 3: Bistro Malma Kvarn

Opretentiösa Bistro Malma Kvarn är den ultimata skärgårdskrogen. Bistron drivs av krögaren Mackie Nystrand tillsammans med ett gäng erfarna kockar från bland annat Rolfs Kök, Café Colette och Urban Deli – ja du hör ju.

Här får man som gäst njuta av mat och dryck inspirerad av den sköna skärgården, mitt i en optimalt charmig och pittoresk bryggmiljö. Malma Kvarn är krogen att ta sig till om man vill äta gott, men fortfarande känna sig som hemma och inte bland alltför mycket folk. Somrigare än så här blir det inte.

Betyg: 4,6

Bistron i Malma Kvarn drivs av några av Stockholms mest erfarna krögare. (Foto: Bistro Malma Kvarn)

ANNONS

Plats 2: Bullandö krog

Kanske är Bullandö krog skärgårdens mest klassiska sjökrog, av flera goda anledningar. Den omåttligt populära krogen ligger längst ut på Värmdö, och är lika lättillgänglig från land som från sjö – men inget slår att glida in med båten för en liten matbit efter en lång och solig tur ute på havet.

Bullandö Marina är dessutom den största hamnen på ostkusten, så det blir sällan problem att lägga till. Här är inte bara käket ordentligt gott, men på sommaren bjuds på livemusik och oslagbara solnedgångar.

Betyg: 4,6

Inget slår solnedgångarna och atmosfären på Bullandö krog. (Foto: Bullandö krog)

Plats 1: Syrran & Jag

Enligt Dagens PS granskning är Syrran & Jag den absolut mest omtyckta krogen i Stockholms skärgård. Syrran & Jag drivs av systrarna Jessica och Ronja Eriksson, tillsammans med resten av familjen. På sin hemsida medger de att de alltid haft drömmen att driva krog vid havet, och att det nu äntligen blivit verklighet.

Sjökrogen ligger vid Rindö Hamn, i Stockholms mellersta skärgård. Systrarna Erikssons filosofi är vällagad mat gjord på hållbara råvaror, och en varm atmosfär utan konstigheter. Sväng förbi med båten eller ta färjan ut för att njuta av somrig mat och dryck i solen. Du kommer inte att ångra det.

ANNONS

Betyg: 4,7

När man sammanfattar genomsnittet från flera olika tester är det Syrran & Jag som är vinnaren. (Foto: Syrran & Jag)

Läs mer: Lyxiga hotell i Stockholms skärgård 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS