Dagens PS

Metoden som får kaffet att smaka mer

kaffe
Mal gärna bönorna men glöm inte vattnet redan här. Nya rön visar hur du får ut mer smak av ditt kaffe. (Foto: Helena Landstedt/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 dec. 2023Publicerad: 09 dec. 2023

Kemister och vulkanologer har tillsammans arbetat med att få fram mer smak ur kaffebönor. Nu avslöjar de knepen som ger dig ett bättre kaffe.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De spår inte i kaffesump. De forskar på den.

Resultatet är en ny väg att få kaffe som både är mer kaffe och smakar mer.

Alltihop upptäckt av en tillfällighet och med lite kunskap om – vulkaner.

Kemister och vulkanologer kan säkert uträtta mycket, både var för sig och tillsammans.

Ihop kan de i varje fall åstadkomma starkare och bättre kaffe. Kort sagt – kaffe som smakar mer.

Kaffe och vulkaner

Forskningen är ett samarbete mellan kemister och vulkanologer vid University of Oregon och resultaten publiceras i tidskriften Matter.

De två, på förhand udda, grupperna fann varandra när det gällde principen kring hur små partiklar får elektriska laddningar via friktion.

ANNONS

Det gällde även kaffebönor, konstaterade de.

Om de tillsatte lite vatten till kaffebönorna innan de malde dem, blev det ett betydligt mer smakrikt kaffe, upptäckte forskarna.

ANNONS

Senaste nytt

Tar bort statisk elektricitet

Tillsatsen av fukt minskar uppbyggnaden av statisk elektricitet, vilket ger en renare process och i slutänden en starkare smak, skriver Washington Post.

Att man började forska på ämnet var en slump.

Christopher Hendon, kemist vid University of Oregon och en av studiens ledare, hade vulkanologen Josh Méndez Harper på besök i labbet.

Vulkanologen skulle vara kaffetestare under sitt tillfälliga besök, men när Hendon talade om hur elektriciteten byggdes upp under malningen, insåg han att det liknade förloppet med vulkanisk aska.

Förändrar laddningen

ANNONS

Méndez Harper, Hendon och teamet bestämde sig för att ta testa tekniken som används vid vulkanstudier.

De upptäckte då fukt förändrar laddningen på kaffesumpen. Man neutraliserar elektricitetens effekt genom att spruta lite vatten på bönorna.

Mer kaffe av kaffet

Resultatet?

”Du får helt enkelt ut mer kaffe av ditt kaffe”, som Christopher Hendon sammanfattar det.

Rent konkret menar de att kaffet de får ut av den här enkla metoden blir tio procent mer koncentrerat smak- och styrkemässigt än det annars skulle vara.

Relaterad läsning:

Kaffe, javisst – men bara i den här färgen – Dagens PS

ANNONS

Kan kaffesump skydda mot Parkinsons och Alzheimers?  – Dagens PS

“Kaffe-belöning” – ny trend bland anställda i USA – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS