Dagens PS

Kan kaffesump skydda mot Parkinsons och Alzheimers? 

I kaffesump finns något som kan skydda hjärnan från vissa neurodegenerativa sjukdomar
I kaffesump finns något som kan skydda hjärnan från flera neurodegenerativa sjukdomar. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 nov. 2023Publicerad: 24 nov. 2023

Din kaffesump, som du antagligen betraktar som avfall, kan innehålla någonting som skulle kunna hjälpa mot Alzheimers och andra sjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny studie har forskare upptäckt att något som kan tillverkas av kaffesump kan skydda nervceller i hjärnan från skador som flera neurodegenerativa sjukdomar orsakar, det rapporterar Newsweek.

Förlust av neuroner

Neurodegenerativa sjukdomar inkluderar Alzheimers sjukdom, som är en form av demens, Parkinsons sjukdom och Huntingtons sjukdom.

Dessa sjukdomar är alla i första hand förknippade med förlust av neuroner, nervceller i hjärnan, vilket resulterar i förlust av hjärnfunktion.

Sjukdomarna kan vara genetiska eller utlösas av miljö- och livsstilsfaktorer. Neurodegenerativa tillstånd som är orsakade av miljöfaktorer har ofta liknande egenskaper i tidigt skede.

ANNONS

Senaste nytt

Koffeinsyrabaserade kolkvantprickar

Det handlar om ökade nivåer av fria radikaler i hjärnan. Det är skadliga molekyler som kopplas till cancer och andra sjukdomar och amyloidbildande proteiner som aggregerar amyloidplack i hjärnan, något som kännetecknar demens.

Det som kan skydda hjärncellerna från skador är så kallade koffeinsyrabaserade kolkvantprickar, CACQD:er, och de kan tillverkas av kaffesump.

ANNONS

CACQD:erna skyddar bara neuronerna mot neurodegenerativa sjukdomar om de har utlösts av faktorer som fetma, ålder eller exponering för giftiga miljökemikalier, som exempelvis bekämpningsmedel.

Vill hitta botemedel

Jyotish Kumar, doktorand vid avdelningen för kemi och biokemi vid University of Texas i El Paso, har i ett uttalande sagt att kaffesyrabaserade kolkvantprickar har potential att vara transformativa vid behandling av neurodegenerativa sjukdomar. 

“Detta beror på att ingen av de nuvarande behandlingarna löser sjukdomarna, de hjälper bara till att hantera symptomen. Vårt mål är att hitta ett botemedel genom att ta itu med de atomära och molekylära grunderna som driver dessa tillstånd”, säger han i uttalande, skriver Newsweek.

Tog bort skadliga molekyler

Forskarna har funnit att CACQD:er var neuroprotektiva i provrörsexperiment, cellinjer och andra modeller av Parkinsons där tillståndet orsakats av bekämpningsmedlet paraquat.

CACQD:erna verkade genom att ta bort fria radikaler och hindra dem från att skada samt hämmade aggregationen av amyloidproteinfragment.

Forskarna föreslår att CACQD:er skulle kunna användas i tidiga stadier av neurodegenerativa sjukdomar för att förhindra att de vidareutvecklas.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nanoplast i hjärnan kopplas till Parkinsons och demens Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS