I den bibliska berättelsen finns flera delar som förknippar Jesus med vin. Förmågan att förvandla vatten till vin måste exempelvis ha imponerat på samtiden. Den sista måltiden anses visserligen ha ägt rum under påsken, men julhelgen ger oss ändå anledning att fundera över vilket slags vin Jesus egentligen drack.

ANNONS

En person som kan sitta inne med svaret är professorn Patrick McGovern. Hans titel- och meritlista är omfattande, men är populärt mest känd som en ’Indiana Jones av antika drycker’. I en intervju med Vivino säger han: ”Antagligen dracks ett vin som liknade dagens Amarone, men vi kan inte vara helt säkra.” 

Vinernas Kinderägg?

Vid den här tiden hade man redan hunnit öva på vinmakandet i över 6.000 år, så man kan på goda grunder anta att vin var en integrerad del av dåtidens mat- och dryckeskultur. I områdena kring Jerusalem gjordes i allmänhet starkare viner, och man spädde inte ut vinet med vatten.

I staden Judah har arkeologer funnit kärl med inskriptionen ’Vin gjort av svarta russin’. Det innebär att vinmakarna, precis som Amaroneproducenterna i dagens norra Italien, torkade druvorna innan vinifieringen. Det gav sötare, mer koncentrerade viner med högre alkoholhalt. Tre önskvärda egenskaper, kanske lite av ett dåtidens Kinderägg.

Jakten på den heliga gralen har pågått alltsedan berättelsen om Jesu sista måltid blev känd. Måste vi hitta den för att ge ett definitivt svar hur viner smakade på den tiden? (Foto: Jametlene Reskp/Unsplash)
Jakten på den heliga gralen har pågått alltsedan berättelsen om Jesu sista måltid blev känd. Måste vi hitta den för att ge ett definitivt svar hur viner smakade på den tiden? (Foto: Jametlene Reskp/Unsplash)

Skicka den heliga gralen

Det var populärt att smaksätta vin med olika kryddor, frukter och träkåda. Gissningsvis för att därigenom dölja en del av de defekter som ofta uppstår när man gör ’naturvin’. Vissa av tillsatserna kan även ha verkat konserverande, vilket förlängde vinets lagringspotential. En hel del av de kryddor som användes i vinerna lever faktiskt kvar i vår nuvarande glöggtradition. 

Om du är nyfiken på hur vinerna från den här tiden kan ha smakat, provar jag två moderna varianter här.

Trots en riklig mängd historiska skrifter och arkeologiska fynd, kan vi ändå bara spekulera i hur vinerna Jesus drack egentligen smakade. Exakt hur de framställdes och mixen av smaksättare kanske vi aldrig får veta. 

ANNONS
ANNONS

En som ännu inte förlorat hoppet om ett svar är Patrick McGovern, som avslutar: ”Om någon kan hitta den heliga gralen och skicka till mitt laboratorium, så skall vi analysera den och berätta.”