Naturviner har blivit en snackis bland vinintresserade de senaste åren – med starka åsikter för och emot. Flera vinbarer och restauranger har hakat på trenden. Samtidigt har det varit otydligt vad begreppet egentligen innebär. Vår vinexpert förklarar.

ANNONS

Naturviner brukar dela upp vinintresserade i två läger. Vissa tycker att det smakmässiga resultatet är nydanande och spännande. Andra tycker att det är en ren förbannelse – som att dricka en skolbok om defekta viner.

Lite elakt har jag ibland kallat naturviner ett genidrag i marknadsföring – sälj odrickbart vin med förtjänst! Beroende på att det inte funnits några bestämmelser att förhålla sig till, har vilken vintillverkare som helst  kunnat kalla sitt vin för naturvin. Följden har blivit att det spretat åt alla håll med kvaliteten och vad som kan anses vara ett naturvin.

Självklart finns det även bra viner framställda med naturliga metoder, men det finns också flera inneboende utmaningar i grundidéerna kring framställning av naturviner. Jag har nyligen provat igenom ett antal naturviner från Systembolagets sortiment – hur det gick kan du läsa här.

Inte direkt någon gudagåva

Själva begreppet naturvin började användas redan på 60-talet. Vissa vinodlare och vinmakare revolterade mot vad de ansåg vara en industrialisering av en från början småskalig och naturnära näring. Istället för att i detalj styra och kontrollera hela vinifieringsprocessen, ville man gå tillbaka till att låta naturen ha sin gång.

Druvorna skulle odlas utan gifter, plockas för hand istället för maskinellt, naturlig vildjäst på skalen skulle sätta sprutt på jäsningen, inga tillsatser och inget tillsatt svavel skulle tillåtas. För er som till äventyrs provat på ’hemmagjort’ vin i stora glasdamejeanner tycker de flesta antagligen inte att det var någon direkt gudagåva. Och naturviner skulle i princip framställas på liknande sätt, fast i mycket större skala.

ANNONS
ANNONS

Det blir alldeles för omfattande att här gå in på vinmakandets konst, det räcker med att säga att modern vinframställning bidrar till viner av hög och jämn kvalitet. Det finns en anledning till det, men många av de tekniker som används väljer alltså tillverkare av naturvin att avstå ifrån.

Resultatet kan bli vita viner som smakar som gammal snedjäst cider. Röda viner kan smaka som salubrin, spritsig och syrlig körsbärsdricka, eller totalt oxiderade. Det kan också innebära stora buteljvariationer – ena flaskan helt ok, den andra nästan odrickbar. Men det är viktigt att poängtera att det också finns firmor som i allmänhet lyckas riktigt bra med sina naturviner.

Ekologiskt odlade druvor är en viktig hörnsten i filosofin kring naturviner, liksom undvikandet av tillsatser. (Foto: Maja Petric/Unsplash)
Ekologiskt odlade druvor är en viktig hörnsten i filosofin kring naturviner, liksom undvikandet av tillsatser. (Foto: Maja Petric/Unsplash)

Ekologiskt odlade druvor

En av hörnstenarna i naturvinsfilosofin är att druvorna ska odlas ekologiskt. Här är jag helt med på noterna. Alkohol är förvisso ett av de mer potenta nervgifter vi känner till, men det är just inget argument för att även riskera rester från insekts- och växtgifter. 

Tillsatser skall också undvikas, menar man. I ’vanliga’ viner tillåts en mängd olika tillsatser enligt EU-regelverket. Även ekologiskt godkända viner tillåter faktiskt vissa bekämpningsmedel och en del tillsatser, men är ändå att föredra – inte minst ur miljösynpunkt. 

Svavel förekommer naturligt, men i allmänhet behöver man tillsätta mer av ämnet under vinifieringen. Svavel har en mycket viktig funktion i vin. Det stabiliserar, verkar bakteriehämmande och förhindrar oxidation. Både för låga och för höga halter är problematiskt då det kan ge allergiska reaktioner. Låga halter riskerar dessutom leda till att vinet snabbt blir fullständigt odrickbart.

Nya regler för naturviner

Det märkliga är att EU-regelverket förbjuder vinproducenter att ha en komplett innehållsförteckning på sina etiketter. Jo, du läste rätt – till skillnad från alla andra livsmedel är det inte tillåtet att få veta vad vinflaskan innehåller. Alkoholhalt och förekomsten av sulfiter, svavelföreningar, anses i allmänhet räcka som konsumentinformation.

ANNONS
ANNONS

För att få någon ordning på själva begreppet ’naturvin’ har till slut både producenter, detaljister och konsumenter enats om förslag på regler – och de har nu anammats av franska myndigheter under begreppet ’Vin Méthode Nature’. 

De nya bestämmelserna kommer inte automatiskt att innebära bättre viner, men med beteckningen ’Vin Méthode Nature’ kommer vi åtminstone veta vilka regler som följts när det gäller framställningen av vinet.

Läs mer: Revolution i vinvärlden – ny teknik löser korkproblem >>