Veckans vinfynd Tenuta Belguardo 2016 kostar nästan 300 kronor. Kan ett vin på den nivån klassas som superfynd? Absolut – speciellt i jämförelse med några av de mest kända Toscanska vinerna som Tignanello eller Sassicaia. 

ANNONS

Även om Veckans vinfynd inte riktigt når upp till nivån på de absoluta toppvinerna från Toscana, är det väldigt nära och till en betydligt lägre prislapp. Men, så är inte producenten av Tenuta Belguardo precis någon duvunge i branschen – familjefirman Marchesi Mazzei har pysslat med vinproduktion sedan 1435. 

Mazzei har sin ursprungliga bas i Chianti, och förvärvade egendomen Belguardo i Maremma under 1990-talet. Området ligger nära havet i den sydvästra delen av Toscana, vilket dämpar den mest intensiva hettan under sommaren. 

Jordmån och läge tillsammans med optimal planteringstäthet ger utmärkta viner, trots att vinstockarna ’bara’ är runt 20 år gamla. Det bådar verkligen gott för kommande årgångar.

Tenuta Belguardo 2016

Maremma Toscana DOC, Toscana, Italien, Nr 95504, 299:–  Beställ här

Omdöme: Mycket elegant och fruktig, ung smak med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, angenäm ekton, kaffe och örter. Perfekt balans mellan frukt, strävhet och syra med en lång och finstämd avslutning.

Tenuta Belguardo 2016 består av 85% Cabernet Sauvignon och 15% Cabernet Franc. Det är en något oortodox blandning, men Cabernet Franc bidrar med en trevlig örtighet som ger en extra dimension till vinet. Efter jäsningen har vinet lagrats på franska ekfat (barriques på 225 liter), varav 70% nya fat, i 18 månader.

Gott nu – kan lagras i 20 år

Det här är ett mycket gott vin som väl illustrerar vad man får för de extra kronorna jämfört med ett vin i lägre prisklasser. Framförallt är det balansen och harmonin i vinet som imponerar. Det är gott att dricka nu, men jag gissar att det faktiskt utvecklas och blir ännu bättre med några års lagring. Mazzei anser att det kan lagras i minst 20 år.

ANNONS
ANNONS

Tenuta Belguardo passar till kötträtter och ostar, gärna lamm eller rådjur. Undvik alltför stark kryddning – det dödar vinets elegans.

Tyvärr har Systembolaget fortfarande stoppat möjligheten att beställa viner som ligger i Tillfälligt sortiment, så du måste besöka en lagerförande butik för att handla.

<< Vecka 32 Veckans vinfynd Vecka 34 >>