Senaste nytt

annons

Veckans vinfynd – alpackor gör vingårdsjobbet

Veckans vinfynd – alpackor gör vingårdsjobbet

Australiska viner har länge varit populära hos svenska vinälskare. Veckans vinfynd Gemtree Bloodstone Shiraz visar varför. Det är ett gott och generöst ekologiskt vin som gjort den långa resan hit välmotiverad.

ANNONS

Rhônedruvan Syrah emigrerade redan på 1800-talet till Australien. Där trivdes den så bra att den numera ger några av världens mest eftersökta viner. Som många andra nyinflyttade bytte den också namn – till Shiraz. Idag är det den överlägset mest odlade druvsorten i Australien.

Sedan1880-talet har McLaren Vale, strax söder om Adelaide i södra Australien, varit en viktig vinregion. Här hittar vi familjefirman Gemtree, som idag drivs av makarna Melissa och Mike Brown.

All odling och vinframställning sker enligt biodynamiska principer sedan 2011. Idag sköter ankor, får och alpackor bekämpningen av skadedjur – det som tidigare anförtroddes olika bekämpningsmedel.

Gemtree Bloodstone Shiraz 2018

McLaren Vale, South Australia, Australien, Nr 2083, 119:- Beställ här

Omdöme: Generös och fruktig smak med god fatkaraktär. Karaktär av björnbär, mörka körsbär, plommon, kaffe, peppar och vanilj. Välbalanserat med ganska mjuka tanniner, och en god avslutning.

Vinmakaren Mike Brown har gjort Gemtree Bloodstone Shiraz 2018 av 100% Shiraz med biodynamiskt odlade druvor från de egna vingårdarna. Vinet har lagrats ett drygt år på franska ekfat.

ANNONS
ANNONS

Om du gillar Rhôneviner

Det här är ett vin som jag tycker är väl värt att prova, speciellt för dig som gillar viner från Côtes du Rhône. Stilen är lite mer återhållen och balanserad än många andra Shirazviner i liknande prisläge, vilket tilltalar. Ett extra plus att det dessutom är ekologiskt.

Gemtree Bloodstone Shiraz 2018 är ett bra matvin när rätterna kräver ett fylligt men ändå mjukt vin. Passar bra till höstens sista grillrätter, eller gärna vilt som rådjur och hjort.

<< Vecka 33 Veckans vinfynd Vecka 38 >>

ANNONS
ANNONS

MOTOR

ANNONS
ANNONS
  • ANNONS Annons-banner
    ANNONS Annons-banner