Veckans vinfynd kommer från Sydön på Nya Zeeland – en väldigt lång simtur från våra kuster. Är det verkligen någon poäng med att frakta vin hela vägen därifrån till Sverige, när det finns gott om alternativ på närmre håll? 

ANNONS

Villa Maria Organic Sauvignon Blanc 2019 kommer från en av de verkliga vinpionjärerna på önationen i Stilla Havet, Sir George Fistonich. 1961 grundade han familjefirman Villa Maria Estate – den mest prisbelönta vinfirman på Nya Zeeland. Framgångarna har till och med krönts med en adelstitel, något få andra vinodlare kan ståta med.

Ur ett historiskt perspektiv är vinindustrin på Nya Zeeland relativt ung. På imponerande kort tid har man ändå lyckats etablera sig som leverantörer av riktigt bra viner. Mest framgångsrika hittills har viner gjorda på druvsorterna Sauvignon Blanc och Pinot Noir varit, men även Riesling, Chardonnay och Syrah verkar trivas utmärkt. 

Så, på den inledande frågan är Veckans vinfynd Villa Maria Organic Sauvignon Blanc 2019 ett bra exempel på varför jag anser att det faktiskt är värt besväret att skeppa viner från andra sidan jordklotet till vårt avlånga land.

Villa Maria Organic Sauvignon Blanc 2019

Marlborough, Nya Zeeland, Nr 6262, 120:-, Ekologiskt  Beställ här

 

Omdöme: Frisk och ren, god fruktighet med toner av krusbär, passionsfrukt, lime och örter. Bra syra och välbalanserad avslutning.

ANNONS
ANNONS

Vinet är gjort på 100% ekologiskt odlad Sauvignon Blanc. Efter pressning jäser vinet på rostfria ståltankar. Vinet får vila på sin jästfällning innan filtrering och buteljering.

Villa Maria Organic Sauvignon Blanc 2019 är gott att dricka för sig, men är också ett bra matvin. Prova till allt från en fräsch sommarsallad – gärna med någon frukt i blandningen, nyfångade räkor, grillad abborre eller en bit chèvre.

<< Vecka 31 Veckans vinfynd Vecka 33 >>