Senaste nytt

annons

Veckans vinfynd – franskt pangvin från okänt distrikt

Veckans vinfynd – franskt pangvin från okänt distrikt

Vinerna från Côtes du Rhône har förtjänstfullt blivit favoriter hos svenska vinkonsumenter. Bra prestanda i förhållande till priset, smakrika och karaktärsfulla är faktorer som ligger bakom framgången. Veckans vinfynd Château de Rouanne 2018 är ett fantastiskt gott vin i samma stil – från ett nästan okänt distrikt i området.

ANNONS

Vinsobres heter vindistriktet där Château de Rouanne 2018 har sitt ursprung. Distriktet ligger i sydöstra delen av Côtes du Rhône, i den lite bergigare regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Det var först 2005 som området fick sin AOC-beteckning (appellation d’origine controlée).

Château de Rouanne ägs av Louis Barroul – tillika ägare till den utmärkta Rhôneproducenten Château de Saint Cosme. Firman har varit familjeägt sedan 1490, och drivs idag i fjortonde generationen. Det måste man säga är en imponerande bedrift, oavsett verksamhet och bransch.

Château de Rouanne 2018 

Vinsobres, Côtes du Rhône, Frankrike, Nr 93060, 199:- Beställ här

Omdöme: Mycket god och generös fruktighet med inslag av blåbär, hallon, björnbär, örter och en lätt kryddighet. Fyllig, balanserad smak med kraft och längd samt härlig avslutning.

Vinet är gjort på 50% Grenache, 40% Syrah och 10% Mourvèdre, vinrankorna är i snitt 50 år gamla. Importören anger att druvorna är ekologiskt odlade, vinet är dock inte klassificerat som ekologiskt. Lagringen har skett på ståltank i 18 månader innan buteljering. Vinet är ofiltrerat, vilket ger en liten fällning i buteljen.

Jordmånen liknar Côte de Nuits

Monsieur Barroul anser att området har stor potential, med en jordmån som liknar legendariska Côte de Nuits. Så kan det vara, men oavsett så är det här ett strålande bra vin som jag tycker trumfar betydligt dyrare varianter och områden med liknande druvsammansättning – både i Frankrike och Nya Världen. Gott nu, men kan också sparas 3-5 år för ökad komplexitet.

ANNONS
ANNONS

Mycket smak i vinet gör att det bäst matchar maträtter med lite karaktär, gärna viltkött eller lamm. En grillad entrecôte gör inte heller bort sig.

Tyvärr har Systembolaget fortfarande stoppat möjligheten att beställa viner som ligger i Tillfälligt sortiment, så du måste besöka en lagerförande butik för att plocka upp din butelj.

<< Vecka 29 Veckans vinfynd Vecka 32 >>

ANNONS
ANNONS

MOTOR

ANNONS
ANNONS