Stor efterfrågan och begränsad tillgång har lett till att priserna på de bästa vita vinerna från Bourgogne har stuckit iväg de senaste åren. Desto roligare att hitta ett välgjort vin i klassisk stil till ett mer humant pris: Veckans vinfynd Brocard Chardonnay.

ANNONS

Den gröna druvan Chardonnay har gjort ett segertåg över större delen av vinvärlden. Den anses ha sitt ursprung i Bourgogne, även om den numera odlas i de flesta av världens vinländer. I mitt tycke ger den fortfarande de allra bästa vinerna från sitt ursprungsområde i Bourgogne och Champagne.

Nya marknader och ett ökat vinsamlande har lett till höga priser på toppvinerna från Bourgognerna. Men det går att hitta riktigt bra viner i betydligt lägre prisklasser:  Veckans vinfynd Brocard Chardonnay 2018 är ett gott exempel.

Far och son Brocard driver verksamheten

Jean-Marc Brocard grundade sin vinfirma i Chablis 1973. Idag leds den av hans son Julien Brocard, som starkt drivit utvecklingen mot biodynamisk odling. Brocard är idag störst i området på ekologiska viner, även om just Brocard Chardonnay 2018 inte är klassat som ekologiskt.

Brocard Chardonnay 2018

Bourgogne, Frankrike, Nr 76083, 129:- Beställ här

Omdöme: Fruktig, rejält frisk smak med inslag av äpplen, mineral, smör och citrus samt en trevlig ton av ekfat. Bra balans med relativt lång eftersmak.

Chardonnaydruvorna till vinet kommer från Saint-Bris och St Martin, områden strax utanför Chablis. Efter skörd pressas druvorna och musten förs över på rostfria ståltankar respektive 228 liters ekfat.

ANNONS
ANNONS

Även om Brocard har sitt fokus på Chablisviner, visar man här den skicklighet och kunskap man besitter genom att göra ett vin i en klassisk Bourgognestil med smaskiga ektoner. Visst, det saknar en del element som områdets toppviner uppvisar – men för priset är det strålande bra.

Brocard Chardonnay 2018 är ett mycket bra matvin. Även om det fungerar till mycket, passar det nog ändå bäst till klassiska fisk- och skaldjursrätter.

<< Vecka 37 Veckans vinfynd Vecka 39 >>