Bourgognedruvan Pinot Noir är notoriskt svårodlad. Men det finns vissa ställen där den verkar trivas utanför sin hemregion. Veckans vinfynd Rua Pinot Noir från Nya Zeeland i ny årgång prickar helt rätt.  

ANNONS

Nya Zeeland jämförs ibland med Bourgogne som ligger på motsvarande sydliga breddgrad som det franska distriktet. Området Central Otago på Nya Zeeländska Sydön ståtar dessutom med världens sydligaste vingårdar. 

Distriktet har ett mikroklimat som ger goda förutsättningar för den svårodlade Pinot Noir. Det är ett dramatiskt vackert område, och det var ingen slump att Sagan om Ringen spelades in här. 

Började med semester

På 1970-talet började familjen Skeggs semestra i området, för att så småningom bilda vinfirman Akarua. Mark köptes i några av de bästa lägena i regionen, och vingårdarna planterades huvudsakligen med Pinot Noir och en mindre andel gröna druvor som Chardonnay.

Akarua firade nyligen sin 20:e skörd, och trots sin relativa ungdom har man hunnit samla på sig en mängd utmärkelser – främst för sina Pinot Noir-viner.

Rua Pinot Noir 2019

Central Otago, Nya Zeeland, nr 6265, 169:-  Beställ här

Rua Pinot NoirOmdöme: Nyanserad smak av hallon, kryddor, jordgubbar, choklad med en fin ekfatston. Bra balans, fin syra och lång avslutning med mjuka tanniner.

100% Pinot Noir från vingården med samma namn som firman, Akarua, skördades i maj. Efter vinifieringen fick vinet vila sju månader på franska ekfat innan buteljering. Firman tillämpar vad som kallas Sustainable Winegrowing, och verkar för en miljövänlig vinproduktion.

ANNONS
ANNONS

Jag anser i allmänhet att viner av Pinot Noir i lägre prislägen inte är så intressanta, och väljer helst andra alternativ. Det här är dock ett vin som lyckas kombinera många goda egenskaper till ett mycket bra pris för kvaliteten – därav superfyndstämpeln.

Rua Pinot Noir är ett bra och allround matvin, som passar till både vitt och rött kött. Den mjuka strävheten, syran och kryddigheten gör att även vegetariska rätter fungerar bra.

<< Vecka 38 Veckans vinfynd Vecka 40 >>