Dagens PS har i en rad artiklar skrivit om Michelin-guiden, som kan användas som en karta över matkrogar runt om i världen med högsta betyg från experterna. En av dessa är Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, den i särklass billigaste Michelinkrogen och som Dagens PS tidigare uppmärksammat i en artikel.

ANNONS

Då kostade lyxkäket, kyckling med sojasås och ris, tillagat av stjärnkockar alltså, runt en 20-lapp. Nu är priset för den högt betygsatta maten nere i 12 kronor.

Du som tänker bege dig hit och äta världens bästa och billigaste mat får dock räkna med lång kö. Upp till tre timmars väntan är inte ovanligt. Hur som helst är adressen 335 Smith Street Chinatown Complex, Singapore, rapporterar brittiska The Independent som gjort nedslag och tipsar om flera extremt billiga Michelinkrogar. (Läs även den här grejen om världens 207 bästa matkrogar.)

Nästa restaurang på listan, som tidningen sammanställt, är Nakajima i metropolen Tokyo, som för övrigt är en stad som sjuder av bra matrestauranger, enligt artikelförfattaren på Independent.

På Nakajima, en källarrestaurang som är med i Michelinguiden, står sardiner på menyn. Under lunchtid, klockan 11.30-14.00, kostar den dyraste maträtten endast 74 kronor – billigare än en dagens lunch i Sverige med andra ord. Den lyxiga men tokbilliga matkrogen är inrymd i Nichihara-byggnaden i Tokyo, nära Shinjuku-stationen.

I New York kan du käka thailändsk Michelin-mat. Stället heter Uncle Boons och maträtterna härstammar från norra delen av Thailand. Du äter gott för bara 100 kronor, men vill du lyxa till det är priset för matkrogens mest exklusiva mat 187 kronor.

Slutligen rekommenderar Independents skribent dig att besöka The Hand and Flowers, som huserar ”i en mysig Buckinghamshire-pub” i London. Du äter mat i världsklass – med Michelinstjärna – för rimliga 160-200 kronor. Rustikt franskt står på menyn, däribland bräserad kyckling med stänk av citrus.

Smaklig spis!

LÄS MER: ”Här får du Michelin-mat för under 20-lappen” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”Topplista: Världens 207 bästa matkrogar” [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS OCKSÅ: ”Här är världens 50 bästa restauranger” [Dagens PS] >

LÄS VIDARE: ”Världens 50 bästa barer korade” [Dagens PS] >

LÄS INDEPENDENT-ARTIKELN: ”Michelin-starred food for under £2? The world’s cheapest top restaurants” [The Independent] >