Även om våren just nu har tagit paus, går vi mot ljusare och förhoppningsvis bättre tider. Det senaste året har kanske inte givit så många tillfällen att fira, så det finns mycket att ta igen. Nu till helgen är det final i Mellon, varför inte skåla för din favorit med ett glas bubbel?

ANNONS

Pandemiåret ger strålande tittarsiffror för Melodifestivalen. Möjligen har det mindre att göra med själva låtarnas kvalitet än vårt behov av lite underhållning och glädje efter ett utmanande år. Och vad kan vara bättre för att höja stämningen ytterligare än ett glas bubblande vin?

Tappat över 10 miljarder

Det skulle säkert också glädja producenterna av mousserande viner, då försäljningen drabbats hårt av alla nedstängningar och restriktioner det senaste året. Champagne tappade nära 20% av sin försäljningsvolym förra året, vilket motsvarar ett intäktstapp på över 10 miljarder kronor för enbart champagnefirmorna. 

Nu hoppas branschen på en rejäl återhämtning under årets andra halva, i takt med att coronapandemin klingar av. Och nog kan man tänka sig att det finns ett uppdämt behov av att fira lite extra. Det går ju till exempel att förgylla även en Mellofinal med ett glas skumpa.

Tre favoriter i olika prislägen

Oavsett om man väljer ostbågar eller löjromscanapéer som tilltugg under finalkvällen, finns det mousserande viner som matchar. Här har jag valt ut en prosecco, en cava och en champagne – tre favoriter i olika prislägen som har det gemensamt att de ger mycket vin för pengarna.

la robinia prosecco, bubbel till melodifestivalen

La Robínía Prosecco Extra Dry

Prosecco, Venetien, Italien, Nr 7486, 89:-

ANNONS
ANNONS

Omdöme: Fruktig, frisk och relativt neutral smak med inslag av äpplen och citrus.

Klassiker som firar 20-årsjubileum på svensk mark med en specialetikett, i en ren och lättillgänglig stil utan överdriven sötma.


1+1=3 cava, bubbel till melodifestivalen

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia

Cava, Penedès, Spanien, Ekologisk, Nr 7610, 119:- 

Omdöme: God, torr, ren och fruktig smak med inslag av äpplen, grapefrukt, rostat bröd och mandel. Fin avslutning med bra syra.

Det här är ett mousserande vin som imponerar, speciellt med tanke på priset. Enbart gjort på blå druvor, dessutom helt torrt utan att kännas snipigt – sockerhalten är låga 2 g/l. Har tillräckligt med karaktär för att även fungera utmärkt som matvin. Läs mer här.


palmer & co champagne, bubbel till melodifestivalen

ANNONS
ANNONS

Palmer & Co Vintage 2013

Champagne, Frankrike, Nr 7867, 379:-

Omdöme: Frisk, torr smak med inslag av gröna äpplen, rostat bröd, citrus, mineral och knäck. Bra syra och lång avslutning.

Riktigt god och mycket prisvärd årgångsskumpa med begynnande mognad, från områdets bästa kooperativ.

Läs mer:  Forskare avslöjar – därför är champagne så gott till ostron