Dagens PS

Svenska vinproducenter ska lära av britterna

svenska vinproducenter
Solaris är den mest populära druvan i Sverige. (Bild: Svenskt Vin)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 sep. 2022Publicerad: 15 sep. 2022

Sverige fortsätter att avancera som vinland. Nu inleder branschorganisationen Svenskt Vin ett samarbete med det brittiska vinuniversitetet Plumpton för att stötta svenska vinproducenter och hjälpa dem utvecklas. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk vinindustri befinner sig en tillväxtfas och har aldrig odlat så mycket vin som under 2022. Som tillägg till det har möjligheten till gårdsförsäljning av vin aldrig varit så nära som den just nu är.

När skördetiden inom kort inleds för Sveriges vinproducenter beräknas omkring en halv miljon flaskor kunna produceras.

Men Sveriges vinproducenter vill mer än så.

Inleder samarbete med brittiskt universitet

En titt på en annan ung vinnation, Storbritannien, visar att de kommer upp i närmare 15 miljoner flaskor. Där, precis som i Sverige, är förutsättningarna för att producera mousserande vin av hög kvalitet mycket gynnsamma.

Dessa likheter vad gäller klimat och skillnader i volym och produktionstakt lockar nu branschorganisationen Svenskt Vin till att inleda ett samarbete och ingå i en brittisk forskningsstudie under ledning av vinuniversitetet Plumpton.

“Det är en fantastisk utveckling och framtidstro i vin-Sverige just nu. Befintliga vingårdar planterar nytt samtidigt som det etableras nya vingårdar i stor skala”, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Ska stötta svenska vinproducenter

ANNONS

Svensson berättar att samarbetet bottnar i viljan att stötta svenska vinproducenter och hjälpa dem utvecklas. Som ett led i det kommer man att göra en djupdykning i den svenska druvan Solaris.

Bland annat genom att kartlägga utvecklingen av Solaris aromer i dess olika mognadsstadier. En forskare vid Plumpton kommer därför att delta under skörden på de fyra svenska vingårdarna Särtshöga, Stora Boråkra, Flyinge och Klagshamns.

Detta sedan Storbritanniens vinproduktion i nuläget har ett försprång på omkring tio år. Framförallt har de kommit att bli en framstående nation för mousserande viner av hög klass som Sverige med fördel kan lära av.

När Sverige dessutom står inför en tredje utredning kring gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och en helt ny regering kan den kunskapen komma väl till pass.

“Vi har aldrig sett stå stor investeringsvilja i svensk vinodling som i år och blir gårdsförsäljning tillåtet kommer det att få svensk besöksnäring att blomstra, samtidigt som nya arbetstillfällen kommer skapas”, säger Sveneric Svensson.

Läs även: Svensk vinproduktion tjänar på klimatkrisen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS