Stockholms krogvärld i år den största någonsin.

ANNONS

2017 är unikt när det gäller antalet krogar och omsättning, skriver SvD och konstaterar att Sveriges huvudstad fått fler än 600 nya krogar på tio år.

”Krogen är vårt nya sätt att leva”, säger omvärldsanalytikern Ingela Stenson till tidningen, som uppger att krogbranschen vuxit dubbelt så mycket i Stockholm som i Göteborg och Malmö under de senste tio åren.

En förklaring till utvecklingen, enligt artikeln, är att människor fått mer pengar att röra sig med. Varje svensk uppges omsätta i snitt 3.046 kronor per månad på livsmedel och restaurangbesök. I landets största städer – Stockholm, Göteborg och Malmö – är summan runt 4.000 kronor och enligt SCB lägger svensken sedan 2010 alltmer pengar på krogen.

”Att vi äter allt fler mål mat på krogen är en del av det framväxande tjänstesamhället. Människor som äter på krogen, eller köper med sig mat därifrån, köper en tjänst”, säger Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds, till SvD Näringsliv och fortsätter:

”Det är socialt accepterat att inte vilja eller kunna laga alla mål mat själv. Tvärtom är det hög status att vara en person som går på restaurang.”

ANNONS
ANNONS

Den halverade krogmomsen 2012 har bidragit till utvecklingen vid sidan av förändrade livsstilsvanor, där alltfler krögare uppges satsa på att gästerna ska känna sig som hemma, det handlar om att skapa trivsel vid sidan av vällagad och god mat.

Trenden är att krogvärlden fortsätter växa. I vart fall i Stockholm.