Det är lätt att misströsta när matpriserna fortsätter att stiga. Men goda råd behöver faktiskt inte vara dyra. Här tipsar Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, om hur du sparar slantar och ändå fyller matkassen. 

ANNONS

Under senaste månaderna har priserna på livsmedel präglat nyhetsrapporteringen, sedan prislappen på några av de vanligaste basvarorna skjutit i höjden. Mycket talar också för att priserna kommer att fortsätta stiga fram till årsskiftet.

Detta enligt Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, som samtidigt säger att mycket kan vinnas om du som konsument ser över dina inköp noggrant och tänker efter – innan du besöker mataffären.

Inte minst när det kommer till erbjudanden och extrapriser som kan framstå som attraktiva vid en första anblick.

”När du är i butiken då ska du faktiskt kolla på om de här erbjudandena är riktigt bra”, säger han till TV4. 

Mazur syftar då på multiköp av typen som lockar konsumenter att köpa mer än de initialt tänkt.

ANNONS
ANNONS

Han tycker också att det är viktigt att lägga lite tid som konsument på att jämföra priser mellan butiker, då det inte sällan kan göra ganska stor skillnad.

Handla aldrig hungrig

Mazur vill även slå ett slag för att handla efter säsong. Hit hör rotfrukter som just nu kan köpas för en relativt billig slant. De är dessutom fullproppade med näringsämnen och har en bra hållbarhet, vilket gör att de med fördel kan lagras i kylskåpet.

En slitet, men icke desto mindre väl fungerande tips är förstås också att undvika att besöka mataffären när du är hungrig, eftersom det i nio fall av tio genererar i en mycket dyrare matkasse. Kanske också några extrakilon.

Tre tips som räddar matkassen

1. Köp inte mer än du behöver

2. Handla råvaror i säsong

ANNONS
ANNONS

3. Jämför priser

Läs  även: Sparandet och konsumtionen rasar – ”dyster konjunktursignal” [Dagens PS]

Läs  även: Mot alla odds – nu backar dryckesbranschen [Dagens PS]