Dagens PS

Så matchar du sommarens bär med vin

Bär med vin
Jordgubbar är en av Sveriges absoluta favoriter. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 juni 2022Publicerad: 07 juni 2022

Sommaren står för dörren och alla färska, svenska bär med den. Men vad ska man egentligen dricka till klassiker som jordgubbstårta och blåbärspaj? Här har vi samlat några vintips från The Wine Company som hjälper dig matcha vin med bär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Få saker smakar så mycket sommar som färska bär. Jordgubbar, blåbär och hallon är bara några exempel på bär som kan förgylla frukostfilen på morgonkvisten eller piffa till en lunchsallad. För att inte tala om alla fantastiska desserter som går att skapa med bär.

Att matcha matlagning och bär är således inget problem. Desto svårare tycks många matlagare tycka att det är att matcha dryck med dessa sötsyrliga delikatesser.

Framförallt är det få som känner till att bär och vin utgör en alldeles utmärkt smakkombination. Särskilt då viner med toner av bär, så länge som du väljer ett vin som är snäppet sötare än bären du äter, eftersom det kan förhöja bärens friskhet.

“Man ska inte vara rädd att blanda sött med sött, utan sötman i bären gör att vinet upplevs friskare och torrare. Annars kan vinet kännas lite bittert eller syrligt i kontrast”, säger Ramona Hummel, E-Commerce Manager på The Wine Company.

Här är ytterligare några tips som hjälper dig matcha vin med några av sommarens riktiga klassiker.

Prosecco till de varma hjortronen

Hjortron är utan tvekan den svenska skogens guld och en riktigt fin dessert när de serveras varma med en klick vaniljglass till. Ett bra dryckesalternativ till hjortron och glass är ett lite sötare, vitt mousserande där bubblorna i kolsyran släpper fram och sprider aromerna av den kalla glassen och de söta, varma hjortronen.

Här kan en prosecco vara ett bra alternativ som är något sötare än exempelvis cava. Andiamo Prosecco är en frisk, lätt och sprudlande prosecco från Venetien i Italien med smak av gröna äpplen och sommarblomster som passar lika bra till fördrinken som hjortrondesserten.

ANNONS

Bär med vin

ANNONS

Senaste nytt

Blåbär och Pinot Noir

Vilda blåbär växer i princip över hela Sverige, men visste du att vi endast tar vara på närmare fem procent av alla de blåbär som växer i de svenska skogarna? Desto större anledning att satsa på dessa fantastiska bär i sommar med något gott i glaset till.

En kär favorit är förstås blåbärspaj som du med fördel kan servera med ett glas rött. Red Tree Pinot Noir från soliga Kalifornien i USA är ett fruktigt och lent rödvin som matchar den smöriga pajdegen och de syrliga blåbären på bästa sätt. Ett vin som förenar friska jordgubbstoner med saftig körsbärsfrukt som följs upp av eleganta tanniner. Skål för det!

bär med vin

Rosa bubblor till de röda gubbarna

Jordgubbar är förmodligen det bär som de flesta av oss associerar med svensk sommar. Ett återkommande inslag på många bufféer är förstås jordgubbstårtan som får en bra kompis i ett lätt mousserande vin.  Ett strålande exempel på det är Leon d’Oro Rosato Frizzante med livfulla fruktaromer som matchar upp sötman på ett fint sätt.

bär med vin

ANNONS

Att servera jordgubbar i en sallad är också ett populärt grepp. Gärna i kombination någon ost som bjuder på lite sälta, till exempel feta, chevré eller halloumi.

Till detta passar ett ljusrosa, fruktigt och smakrikt rosévin utmärkt. Rothschild Aussières Rosé är ett ungt vin med mjuk syra och en doft av mogna röda bär från vinregionen Languedoc i Frankrike som plockar upp både syra och sälta på ett utmärkt sätt.

bär med vin

Samtliga vintips i den här artikeln är beställningsvaror som du hittar på The Wine Company.

Läs även: Bubbel, glamour och couture från Alexandre Bonnet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS